Проводячи чергову апаратну нараду Київської міської державної адміністрації, керівник столичної влади Олександр Омельченко торкнувся бюджетних проблем Києва та держави. Він зазначив, що в місті повністю завершилася робота над складанням проекту бюджету столиці на наступний рік. Разом з тим, він висловив серйозну тривогу у зв’язку із зволіканням з прийняттям цього першочергового документа Верховною Радою України і взагалі критично сприйняв сам зміст майбутнього закону.
— Ті видатки, фінансування загальнодержавних програм, які закладені в проекті бюджету на 2003 рік, — сказав він, — можуть посилити економічну кризу в країні, а також призвести до політичної кризи, дестабілізації в суспільстві. Говорю це я тому, що володію кожною цифрою, кожною сторінкою проекту основного економічного закону країни. Головна небезпека в тому, що він може спричинити, якщо вчасно його не поправити, ще більше збіднення народу, зубожіння людей.
Як голова Асоціації міст України (а їх —обласних та обласного підпорядкування — понад 170 в Україні), з усією відповідальністю заявляю, що заплановане фінансування їхніх потреб наполовину, а то й більше, гірше, ніж це було нинішнього року.
Взяти нашу столицю, наприклад. Якщо нинішнього року в нас вилучили 711 мільйонів гривень додаткових трансферів, то наступного року пропонується вилучити 1 мільярд 31 мільйон гривень. Це в тому разі, якщо повністю поміняється податкова база. І це знають усі —депутати, урядовці. І нічого не роблять, щоб поправити ситуацію.
Про яку програму подолання бідності, сказав Олександр Омельченко, можна говорити, коли на наступний рік не передбачено ні пенсійних підвищень, ні зростання доходів населення? Заморожується все: капітальне будівництво, промисловий розвиток.
Профільний Комітет Верховної Ради запропонував збільшення доходної частини бюджету на наступний рік на 8 мільярдів гривень. А уряд знову її знизив до 1 мільярда 200 мільйонів — ніякого узгодження між парламентом та урядом так і немає. А вже кінець листопада, це тоді, як бюджет країни має бути затверджений до 1 грудня.
Біда ще й у тому, що доки не прийнятий проект бюджету у другому читанні, не може затвердити власний бюджет і місто. А нам же з нового року фінансувати ряд життєво важливих економічних та соціальних програм!
І все-таки я впевнений, що, попри оці кричущі негаразди, ми свої програми виконаємо.