Учора завершився Празький саміт НАТО. Серед іншого, у спільній декларації лідерів держав—членів альянсу йдеться: «Ми залишаємося відданими зміцненню відносин України та НАТО в рамках Хартії про особливе партнерство. Ми відзначаємо рішучість України дотримуватися курсу на повну євроатлантичну інтеграцію і заохочуємо її до втілення всіх необхідних для цього реформ, включаючи посилення експортного контролю, щоб досягти цієї мети. Новий План дій, який ми з Україною ухвалюємо, є важливим кроком уперед; він визначає політичні, економічні, військові та інші сфери реформ, де Україна має здійснити подальший прогрес і де НАТО продовжуватиме допомагати. Подальший поступ у поглибленні й зміцненні наших відносин вимагає від України чіткого дотримання цінностей євроатлантичного співтовариства».
Згаданий План дій було ухвалено на засіданні Комісії Україна—НАТО на рівні міністрів закордонних справ, де нашу державу представляв Анатолій Зленко. А Президент Леонід Кучма взяв участь у засіданні Ради євроатлантичного партнерства. Раніше існували припущення про можливі неприємні для глави України демарші з боку інших учасників РЄАП. «Як можна судити із трансляції засідання до прес-центру НАТО, воно почалося без інцидентів», — передавала «Українська правда». А напередодні несподівано для багатьох адвокатом глави України виступив президент Словаччини Рудольф Шустер. «Я не думаю, що він є небажаним, — заявив пан Шустер, коментуючи приїзд українського Президента. — Я говорив про це з президентом Квасневським та іншими, і думки розділилися... Досі ми мали добрі стосунки. Чи повинні ми нападати на людину, яка була нашим другом учора і яка залишається ним сьогодні, якщо є не доведені, а лише виголошені підозри?». Україна залишиться сусідою Словаччини, і тому «ми повинні співробітничати і підтримувати одне одного, отож не зачиняймо двері», наголосив пан Шустер.
Польський президент Александр Квасневський також зарані заявив, що він спілкуватиметься з Леонідом Кучмою. «Моя ідея — обмін думками, дискусія щодо проблем і обговорення майбутнього України», — сказав він. А за твердженнями прес-секретаря Президента України Олени Громницької, Леонід Кучма мав неформальне спілкування з деякими учасниками саміту під час урочистого прийому, який дав Президент Чехії Вацлав Гавел. Зокрема, з італійським прем’єром Сільвіо Берлусконі та керівниками низки інших країн, верховним представником ЄС з питань зовнішньої та безпекової політики Хав’єром Соланою, генсеком НАТО лордом Робертсоном. Про що Л. Кучма говорив з останнім, невідомо, однак напередодні той заявив Бі-бі-сі: «Український Президент знає про проблему і знає, що над ним є тінь, яка стосується експорту чи можливого експорту радарних систем «Кольчуга» до Іраку. Ця стурбованість залишається».