Затвердити бюджетне фінансування вугільної галузі на 2003 рік в обсязі 3,2 мільярда гривень запропонували члени Комітету Верховної Ради з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки на виїзному засіданні, яке відбулося в Донецькій області. Під час наради на шахті «Красноармійська-Західна №1», народні депутати констатували, що прийнята Кабінетом Міністрів програма «Українське вугілля» «не відповідає фактичному стану і фінансуванню галузі», а роботу уряду із управління виконанням цієї програми визнано недостатньою.
Із доповідями про виконання програми на засіданні виступили перший заступник державного секретаря Міністерства палива та енергетики України Анатолій Корзун, директор державного департаменту вугільної промисловості Микола Красько, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації Володимир Логвиненко, генеральний директор державної холдингової компанії «Донвугілля» Олександр Хохотва, голова підкомітету з питань стратегії розвитку галузі та інвестицій Леонід Байсаров, голова підкомітету з питань вугільної промисловості Віктор Турманов.
У нинішньому році, зазначали учасники виїзного засідання, криза вугільної галузі поглиблюється. Свідченням цього є те, що за дев’ять місяців 2002 року встановлено завдання з товарної вугільної продукції не виконано на два мільйони тонн. Собівартість однієї тонни палива зросла на 18 гривень, тобто на 14 відсотків. А сума збитків, що їх отримала галузь, перевищила один мільярд гривень, що майже на 65 відсотків більше, ніж планувалося на початку року.
Не завершено корпоратизацію шахт, а цінова політика не визначена, підкреслили члени комітету. Процеси корпоратизації, приватизації, емісії акцій підприємств вугільної промисловості не забезпечені методично й організаційно. Така невизначеність призвела до того, що в поточному році цілком відсутнє перспективне фінансування шахт за рахунок приватних інвесторів.
Узгоджені із профспілками графіки погашення заборгованості із заробітної плати та інших соціальних виплат не виконуються. За прогнозами, до 1 січня 2003 року заборгованість із зарплати вугільникам становитиме майже 800 мільйонів гривень. Повільно триває процес передачі об’єктів соціальної сфери до комунальної власності. На балансі підприємств залишається 6 мільйонів квадратних метрів житлового фонду, а протягом цього року місцевій владі передано лише 170 тисяч квадратних метрів житла.
Фінансово-економічний стан підприємств вугільної галузі названо загрозливим. Кредиторська заборгованість досягла 10,8 мільярда гривень і в 2,2 разу перевищує дебіторську.
Комітет запропонував уряду опрацювати нову редакцію програми «Українське вугілля», з урахуванням реальних фінансових можливостей держави. При цьому в розрахунках мають бути передбачені не лише бюджетні кошти, а й дійові механізми залучення недержавних інвестицій.