У щасливій родині Бесарабів із міста Чугуєва, що на Харківщині, чудове свято — їхня сім’я збільшилася одразу на трьох членів. Тетяна народила двох хлопчиків і одну дівчинку. Та ще й яких — усі богатирі! Загальна вага — 8 кілограмів 200 грамів. Першими (навіть раніше за рідного батька) їх побачили і привітали сповнену радості матір наші кореспонденти.

Про цю подію у харківському пологовому будинку №4 згадуватимуть ще довго, а вітчизняна медицина може нею вкотре пишатися. Заслуга медиків у тому, що молода жінка так ніколи і не зазнала б щастя материнства, якби їй на допомогу не прийшли фахівці харківського медичного центру планування сім’ї «Імплантант».

Освоєний кілька десятиліть тому харківським академіком Валентином Грищенком метод екстракорпорального запліднення сьогодні дедалі частіше приходить на допомогу батькам, які з різних причин не можуть мати дітей. За оцінками фахівців, нині в країні від 20 до 40 відсотків сімей не можуть відчути щастя появи немовляти без медичного втручання. А самий метод за ці роки так випробуваний і вдосконалений, що сьогодні суто з медичної точки зору не є проблемою допомогти батькам зачати не лише одну дитину, а й кількох — тільки б могла мама їх виносити.

Пологи пройшли без ускладнень, хоча й за допомогою кесарева розтину. Ніхто з медпрацівників не хотів ризикувати здоров’ям і життям матері та її дітей, хоча вся медицина міста з цього приводу перебувала, як то кажуть, у стані підвищеної готовності.

Тетяна не дуже хотіла, щоб ми надмір розказували про її жіночі проблеми та історію появи на світ дітей. Та ми й не наполягали. Але оскільки вона вже зі своїми малюками стала героїнею мало не всіх місцевих повідомлень новин, то ще раз, аби попередити всі пересуди, запевняємо: діти здорові, доношені, народжені з утроби матері й від рідного батька.

— Те, що в нас буде не одна дитина, ми знали заздалегідь, — каже вона. — Але ніяк не припускали, що дітей буде аж троє і всі такі здоровенькі.

— Не важко було з такими богатирями всі дев’ять місяців?

— Нелегко, надто останні тижні. Але тепер уже все позаду. Ми з чоловіком просто щасливі.

Скажу чесно: для того, щоб зробити ці знімки, ми порушили всі чинні правила пологових будинків. Умовили медперсонал пропустити до мами та малюків не тільки нас з фотокореспондентом, а й «прихопили» з собою, здається, оторопілого від щастя татка. Ось так і з’явилася ця чудова родина на їх першому в житті спільному знімку. Мама нам зізналася, що донечку обов’язково назве Марійкою на честь бабусі, яка дуже радіє і правнучці, і правнукам. А для хлопчиків імена обиратиме з таких, як Ілля, Матвій, Кирило, Микита або Павло, як звати їхнього дядька.

Народження дітей за допомогою методу екстракорпорального запліднення в медичному світі справедливо вважають значним досягненням. Лікарі кажуть, що дозволити собі таку розкіш сьогодні може лише невелика кількість країн, які входять до так званого переліку цивілізованих. Приємно, що Україна бодай у цьому поки що серед них. Але вкрай боляче, що багатьом жінкам доводиться відмовлятися від своєї мрії стати матір’ю через дорожнечу цієї операції. Тоді як у тих самих цивілізованих кранах є державні програми, спрямовані на безоплатну допомогу родинам, котрі страждають від безпліддя, наша держава на ці дослідження надає жалюгідні копійки.

Сім’ї Бесарабів, можна сказати, пощастило. Все вийшло якнайліпше. Вони люди небагаті і вклали у свою мрію, напевно, всі заощадження. І лікарі, і Бог їм допомогли, подарувавши чудову трійню носиків-кирпатиків, від яких очей не відвести. Зростайте на радість батькам і всім нам.

Харків.