Втрати від корупції можна порівняти лише із втратами від військових дій. Так оцінили ситуацію в країні члени Комітету Верховної Ради з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією на виїзному засіданні, яке відбулося в Донецьку. Аналогічні засідання плановано провести в усіх регіонах.
За словами голови комітету Володимира Стретовича, під час підготовки засідання виникли труднощі: замість замовленого залу на 1100 місць обласна державна адміністрація запропонувала на 260. І лише після втручання Голови Верховної Ради місцем проведення наради було обрано центр підвищення кваліфікації державних службовців (близько 460 місць). Однак до приміщення, де проходило виїзне засідання, охорона не пропускала представників громадськості і навіть журналістів.
Голова парламентського комітету поклав вину на обласну владу за те, що громадяни, для яких працюють народні депутати, не змогли потрапити на засідання. Серед тих, кому було надано слово для виступу, — відомі своєю різкою критикою правоохоронних та податкових структур офіцер міліції Михайло Сербін (один із героїв передач журналіста Ігоря Александрова) та Володимир Бойко, автор інтернет-видання «Україна кримінальна».
За словами голови комітету, «починаючи з 1996 року розвиток цього регіону викликає занепокоєння в української політичної еліти і громадськості». Однією із причин зацікавленості народних депутатів він назвав те, що за кількістю скарг до Верховної Ради у перерахунку на 10 тисяч населення Донецька область лідирує в Україні. А одним із першим звернень до новосформованого комітету був колективний лист 20 мешканців області щодо систематичного грубого порушення законодавства, прав і свобод громадян, бездіяльності та корумпованості правоохоронних органів області.
З початку року в області знешкоджено 103 організовані злочинні угруповання, кримінальні справи стосовно яких направлено до суду. Діяльністю цих угруповань державі завдано збитків на 11 мільйонів гривень. Водночас, зазначалося на засіданні, показники розкриття тяжких злочинів у Донецькій області — серед найнижчих в Україні. А факти корупції фіксуються максимум на рівні спеціалістів, а також голів сільських і селищних рад. На рівні ж району, міста та області корупції наче й не існує.
На відкритому засіданні комітету було піддано критиці роботу органів прокуратури, виконавчої служби, податкової міліції. Найкриміногеннішою, на думку народних депутатів, є вугільна галузь. Комітет планує перевірити використання коштів, виділених вугільним підприємствам на охорону праці. За висловом Володимира Стретовича, Донецька область перетворилася на таке собі акціонерне товариство, господарі якого - влада, а обслуговують їх правоохоронці.
Голова Донецької обласної держадміністрації Віктор Янукович вважає, що «проблема корупції є системною і загальнодержавною. Вона не стосується одного регіону — донецького, вона стосується всієї держави».