Таке чули від людей у поліських уражених радіацією районах Рівненщини — Рокитнівському, Сарненському, Березнівському, де впродовж двох днів побували народні депутати України, члени Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи. До його складу входять і народні депутати від Рівненщини Микола Шершун, Олександр Абдуллін та Юрій Ширко. Вони й привернули увагу членів комітету до проблем Рівненщини, які виникли після аварії на ЧАЕС.

 

Справді, з кожним роком скорочують асигнування на виконання програми мінімізації наслідків аварії на ЧАЕС — вони становлять лише четверту частину до потреби. Тільки за пільгами та компенсаціями держава заборгувала Рівненщині понад 58,6 мільйона гривень, тоді як з кожним роком дедалі відчутніші наслідки чорнобильського лиха. Керівникам області доводиться у прямому розумінні слова «вибивати» кошти в Києві бодай на найнеобхідніше. Водночас у так званих чорнобильських районах через великі борги за передбаченими законом пільгами і компенсаціями зростає соціальна напруженість — у 95 відсотків скарг до різних інстанцій люди порушують саме цю проблему. Для багатьох сімей, особливо багатодітних, яких чимало на Поліссі (у Рокитнівському районі, скажімо, їх більше трьох тисяч), в умовах високого рівня безробіття це — основне джерело існування. Члени профільного комітету ВР у згаданих районах побачили чимало схожих проблем, як, скажімо, газифікація населених пунктів, забезпечення людей якісною питною водою (райцентр Рокитне та селище Клесів Сарненського району), екологічно чистими продуктами, чого можна реально домогтися шляхом створення культурних пасовищ для худоби, що утримується на обійстях громадян. Скажімо, саме через те, що худобу випасають у лісі, в десяти населених пунктах Рокитнівського району вміст радіонуклідів у молоці перевищує допустимі норми майже вдвадцятеро.

— У нашому районі обстежено десять тисяч дітей. Саме через споживання забруднених продуктів у багатьох виявлено перевищення контрольних рівнів умісту радіонуклідів в організмі до двадцяти разів, — розповів голова Сарненської райдержадміністрації Олександр Юркевич. — Тим часом у перші роки після аварії, коли краще фінансувалися чорнобильські програми, в окремих колективних господарствах було багато зроблено для того, щоб і в наших складних екологічних умовах виробляти чисті продукти харчування. Нині все це гальмується через брак коштів. Так само, як і вирішення низки схожих для цих районів проблем: оздоровлення дітей (кількість оздоровлених дітей з кожним роком зменшується, як і терміни їх перебування в оздоровчих закладах), не кажучи вже про доросле населення. В цьому зв’язку варто було б ширше використовувати можливості санаторію «Горинь» у селищі Степані Сарненського району, який має воду, схожу за складом на миргородську, але через недостатнє фінансування працює лише влітку.

Оскільки в так званих чорнобильських районах спостерігається збільшення у кілька разів захворюваності населення, є нагальна потреба в будівництві у Рокитному нової центральної районної лікарні, бо нинішня розміщена у непристосованому приміщенні, передовсім — дитячого відділення; завершенні спорудження поліклініки у Клесові Сарненського району, на що потрібно 1,5 мільйона гривень. До слова, цей об’єкт зводиться з 1993 року, через брак коштів двічі «заморожувався». Тим часом більш як шеститисячне селище потерпає від того, що стара поліклініка неспроможна прийняти всіх хворих.

Було б неправильно вважати, що на місцях нічого не роблять для розвитку медицини: у селах будують фельдшерсько-акушерські пункти, дільничні лікарні, але на більші об’єкти в місцевих бюджетах просто не вистачає коштів. Тож цілком справедливим видається побажання голови Рокитнівської райдержадміністрації Олександра Капітули про те, що якщо райони виконали перед державою свої зобов’язання з наповнення державного бюджету, то чекають цього і від неї.

— Я приїхав у свій округ не з порожніми руками, — розповідає народний депутат України Олександр Абдуллін. — Разом із спеціалістами науково-виробничого підприємства «ТехноКоМ» привіз апарат ТКМ, призначений для діагностування і лікування широкого спектра захворювань. За 20—30 хвилин можна отримати загальну картину стану всіх основних функціональних систем організму пацієнта. Тепер обстежуються діти в Рокитному. Дивує, що ця унікальна вітчизняна розробка зацікавила японців та закордон, а не Міністерство охорони здоров’я України, яке мало б подбати, щоб ТКМи були хоча б у всіх райцентрах. Адже вони недорогі, до того ж включені до пріоритетного переліку медичної техніки МОЗ. Депутати почули перелік сіл у Рокитнівському та Сарненському районах, де школи в аварійному стані. Гнітюче враження справляє вона у селі Балашівка Березнівського району, де стеля тримається завдяки опорам. А тут у дві зміни навчаються 600 дітей з Балашівки та ще чотирьох навколишніх сіл. Тим часом знову-таки через недостатнє фінансування з чорнобильського фонду будівельні роботи на новій школі ведуться черепашачими темпами. Ось чому від керівників усіх районів народні депутати почули прохання — посприяти у будівництві нових та завершенні вже розпочатих шкіл, так само як і житла для вчителів та медиків, зокрема 45-квартирного житлового будинку в Рокитному. П’ятиповерхівку незабаром буде закінчено — залишились опоряджувальні роботи. Тим часом, утомившися чекати житла, медики та вчителі виїжджають з Рокитнівського району: він лише на 53 відсотки забезпечений лікарями, на 61 — вчителями з вищою освітою. До слова, з будівельниками, які зводили цей дім, держава і досі не розрахувалася ні за виконані роботи, ні за будматеріали, тож судовиконавці описують майно будівельної організації.

— Сьогодні мої колеги по комітету побачили, як складно на місцях вирішувати проблеми, пов’язані з мінімізацією наслідків аварії на ЧАЕС. Що може, скажімо, зробити той самий керівник району за недостатнього фінансування цієї програми, — каже народний депутат України Микола Шершун. — Люди від нас чекають реальної підтримки й допомоги, яка полягає в тому, щоб у державному бюджеті на наступний рік закласти реальні цифри на реалізацію чорнобильських програм і проконтролювати їх виконання. Такої само думки перший заступник голови профільного комітету Іван Заєць.

 

Рівненська область.