«Сьогодні реально діючого самоврядування ми не маємо», —наголосив на семінарі, присвяченому розглядові нової редакції закону «Про місцеве самоврядування в Україні», голова Комітету Верховної Ради з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Анатолій МатвІЄнко.

Народний депутат переконаний, що прийнятий у першому читанні закон про місцеве самоврядування слід ще ретельно доопрацювати в рамках чинної Конституції, до якої згодом обов’язково треба внести зміни. Крім того, на думку Анатолія Матвієнка, закон не може бути прийнятий автономно, а має розглядатися в пакеті із законами про державні адміністрації і адміністративно-територіальний устрій, який потрібно змінити. Бо із 12 тисяч територіальних громад майже 7 тисяч сьогодні бездіяльні. Водночас у новому законі про самоврядування буде передбачено повноваження кожного рівня ради. А представники Президента на місцях виконуватимуть наглядову й контрольну функції.

За словами заступника парламентського комітету Юрія Ключковського, насамперед потрібно чітко виписати і розмежувати повноваження органів місцевого самоврядування і державних адміністрацій. Бо   рівень суспільного контролю за тими, хто обіймає посади, на які призначають, значно нижче, ніж за представницькими органами влади.

Представники регіонів, кажучи про посилення самоврядування, висловили побажання, щоб у новій редакції документа було передбачено умови дострокового припинення повноважень міського голови, збільшення кількості депутатів у радах, врегулювання державної і недержавної власності тощо.

Анатолій Матвієнко поінформував, що члени Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування вже домовилися з вітчизняними і міжнародними експертами про утворення ради при комітеті, яка координуватиме роботу всіх зацікавлених інституцій стосовно реформування питань і державного будівництва, і місцевого самоврядування.

На семінарі, організованому управлінням зі зв’язків із місцевими органами влади і органами місцевого самоврядування, апаратом ВР та Програмою сприяння парламенту України університету Індіани, також обговорено статус територіальних громад і проблеми фінансування та міжбюджетних відносин в умовах нового Бюджетного кодексу.