Сьогодні Кабінет Міністрів України на своєму засіданні обговорюватиме підготовку проекту Державного бюджету на 2003 рік до другого читання в парламенті. А напередодні відбулася зустріч представників робочої групи з Прем’єр-міністром України Анатолієм Кінахом.

Як зазначив голова Комітету Верховної Ради з питань бюджету Петро Порошенко, створення робочої групи з представників профільних комітетів парламенту й урядовців дало змогу провести дискусію довкола фінансових показників, прийнятих у першому читанні. Він, зокрема, вважає, що до деяких аргументів профільного комітету уряд прислухався, а до деяких — ні. Однак остаточний висновок можна буде зробити після того, як проект головного фінансового документа України на наступний рік надійде до Верховної Ради.

Проте Петро Порошенко припускає, що Комітет ВР з питань бюджету знову буде змушений доопрацьовувати урядовий проект. Зокрема, щодо доходів державних і корпоратизованих підприємств, у яких є частка держави. Голова парламентського комітету навів також низку прикладів, коли сотні мільйонів гривень використовували управлінці одного з державних підприємств без погоджень з урядом. Водночас є випадки, коли по два роки не збираються збори акціонерних товариств, у яких значна частка акцій належить державі. Усе це допоможе залучити додатково в доходну частину бюджету протягом наступного року понад один мільярд гривень.

Ще одне джерело надходжень до бюджету, на думку Петра Порошенка, — приватизація. Але для її проведення потрібна політична воля. Він вважає, що бюджет поточного року був би цілком виконаний, якби вдалося одержати заплановані кошти від продажу державних підприємств. Він висловив переконання, що є всі можливості наступного року отримати від приватизації понад 3 млрд. гривень.

Перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності Віктор Капустін підкреслив, що злагоджена робота обох комітетів дасть змогу розширити податкову базу і водночас зменшити податковий тиск. Віктор Капустін переконаний: 21 листопада Верховна Рада прийме у першому читанні закон про боротьбу з відмиванням брудних грошей, а на початку грудня затвердить його в остаточній редакції.

Про це йшлося на прес-конференції, яка відбулася вчора.