Багато батьків міркують про те, чи варто фінансово заохочувати дитину за успіхи у навчанні та допомогу в домашній роботі. Але це питання потрібно розглядати трохи по-іншому: за що платити можна і як це робити правильно.

Кишенькові гроші — з 5 років. Вирішальний вплив на уявлення дитини про грошові відносини чинить власний досвід поводження з грошима. З того моменту, як дитина вимовить своє перше «Купи» (тобто у віці 4—5 років), варто почати обговорювати з нею сімейний бюджет, а також рекомендується почати видавати кишенькові гроші і винагороди за допомогу або певні досягнення. Звертаємо увагу, що кишенькові потрібно видавати систематично і в певному обсязі, незалежно від винагород «за заслуги». Це допоможе дитині навчитися планувати свої витрати, заощаджувати на бажану річ і краще рахувати. А винагороди прищеплять розуміння, що добробут може залежати від власних зусиль і старань.
Платіть «премію» за додаткову роботу по дому. Якщо дитина хоче заробити грошей — чому б не надати їй таку можливість? Але форма такої грошової винагороди повинна подаватися скоріше як «премія», а не як «заробітна плата». Чадо може вигуляти собаку або виконати певну роботу замість когось із членів сім’ї за розумну винагороду.
Винагороджуйте допомогу в робочих справах. Ви можете «найняти» власну дитину для дрібних доручень, пов’язаних з вашою роботою, на які у вас не вистачає часу. Зробити копії документів, скласти папери на столі, віднести диск із файлами, постояти за вас у черзі... і отримати за це «зарплату» — цілком припустимо.
Визначайте ціну заздалегідь. Домовляйтеся з дитиною про те, скільки вона отримає за виконання конкретної роботи. Якщо ви домовилися про певну суму винагороди — не знижуйте її. Очікування дитини повинні відповідати результату.
Не за гарні оцінки, а за додатково вивчений вірш. Дитині важливо пояснити необхідність навчання і зробити все, щоб здобування знань було для неї цікавим і захопливим. І гроші не повинні бути основним стимулом у прагненні розвиватися. Тому не рекомендуємо на постійній основі платити дитині за гарні оцінки. Інша річ — заохочувати її за гарне закінчення чверті, успіхи з окремих предметів або за особливі старання (в такому разі обумовлювати винагороду не обов’язково — тоді отримані гроші будуть справді нагородою, а не підкупом).
Знайдіть оригінальний спосіб платити. Сам процес вручення винагороди теж може бути особливим. Виділіть поличку чи скарбничку, куди кластимете гроші, бажано з листівочкою чи запискою на кшталт: «Дякую за допомогу у генеральному прибиранні. Мама». Старші діти можуть отримувати заохочення та премії на банківську картку. Пластикова картка для дітей — не тільки вигідно, а й цікаво, оскільки вони завжди намагаються наслідувати дорослих. Коли гроші надійдуть на картку, дитина отримає смс-повідомлення із сумою переказу. Заохочуйте її не витрачати всі надходження того ж дня, а спробувати назбирати потрібну суму на омріяний велосипед чи фотоапарат.
Важливо! Не платіть дитині за буденну домашню роботу і щоденні успіхи в школі. Це її обов’язок! Але й не забувайте подякувати за допомогу у ваших клопотах. Відчуття, що ти корисний і тобою пишаються, — нагорода куди важливіша за гроші. Постарайтеся продемонструвати це своїй дитині, інакше одного разу на прохання сходити в дитсадок за сестричкою ризикуєте почути: «А скільки ти мені за це заплатиш?»
Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.