Футбол. Ліга чемпіонів. Перший груповий турнір. 5-й тур.
Група F. «Байєр» (Німеччина) — «Олімпіакос» (Греція). 2:0. Хуан, 14, Шнайдер, 90.
«Маккабі» (Ізраїль, Хайфа) — «Манчестер Юнайтед» (Англія). 3:0. Катан, 40, Жутаутас, 56, Айєгбені, 77.
«Манчестер Юнгайтед» — 12 очок, «Байєр» — 9, «Маккабі» — 6, «Олімпіакос» — 3.
Група G. «Депортиво» (Іспанія) — «Баварія» (Німеччина). 2:1. Віктор, 54, Макай, 89 — Санта Круз, 77.
«Ланс» (Франція) — «Мілан» (Італія). 2:1. Морейра, 41, Утака, 49 — Шевченко, 31.
«Мілан» — 12, «Депортиво» — 9, «Ланс» — 7, «Баварія» — 1.
Група Н. «Брюгге» (Бельгія) — «Барселона» (Іспанія). 0:1. Рікельмє, 64.
«Галатасарай» (Туреччина) — «Локомотив» (Росія, Москва). 1:2. Сас, 73 — Лосков, 70, Євсєєв, 75.
«Барселона» — 15, «Брюгге» — 5, «Галатасарай», «Локомотив» — по 4.
Група Е. «Ювентус» (Італія) — «Фейєноорд» (Нідерланди). 2:0. Ді Вайо, 4, 69.
«Ньюкасл» (Англія) — «Динамо» (Україна, Київ). 2:1. — Спід, 58, Ширер, 69, з пенальті, Шацьких, 47.
«Ньюкасл»: Гарпер, Гриффін, О’Брайєн (Бернар, 46), Брамбл (Дабізас, 27), Г’юз, Солано (Дайєр, 83), Спід, Дженас, Робер, Амеобі, Ширер.
«Динамо»: Рева, Пеєв, Гіоане, Гавранчич, Дмитрулін, Гусін, Белькевич, Леко (Рінкон, 71), Каддурі (Чернат, 77), Несмачний, Шацьких.
Попереджено — Гусіна, 68, Амеобі, 77.
Арбітр — Хуан Антоніо Фернандес Марін (Іспанія). У другому таймі матч обслуговував Хосе Хав’єр Лосантос Омар (Іспанія).
29 жовтня. Ньюкасл. Стадіон «Сент-Джеймс Парк». 7 градусів. 40 185 глядачів.
«Ювентус» — 10 очок, «Динамо» — 7, «Ньюкасл» — 6, «Фейєноорд» — 5.
За день до того, як ми прилетіли до Ньюкасла, далеко від нього, на півдні Англії, пройшов страшенної сили ураган. Ми перехрестилися, що нас Бог милував. Однак потрясіння не уникнули, коли відбулася гра на полі чудового стадіону «Сент-Джеймс Парк».
П’ять років тому, під час першого побачення «Ньюкасла» та «Динамо», ця споруда вміщувала лише 30 тисяч глядачів, не було прес-центру. Тепер тут, як у Греції, є все. І на радість трибун (вони тепер здатні прийняти 50 тисяч фанів), їхній улюблений клуб узяв реванш за поразку в Києві 18 вересня нинішнього року.
Неприємно програвати взагалі, а ще неприємніше, коли команда відкриває рахунок і ні в чому не поступається суперникові. Навіть перевершує його де в чому.
Наставник «Динамо» Олексій МихайлиЧенко після поєдинку так і сказав:
— Ми в жодному разі не заслужили поразки. Звичайно, не все в нас виходило. Але не можу нікому з моїх футболістів закинути в небажанні боротися, не шкодуючи сил. Хоча вони припустилися багато технічного браку. А саме це насамперед заважало виконувати тактику, яку обрали на гру...
У цій зустрічі динамівці Києва були як ніколи близькі до перемоги, яка могла вивести їх достроково до наступного раунду Ліги чемпіонів. Мало того, їх цілком задовольняла нічия. Однак не сталося того, чого бага-тьом з нас дуже хотілося.
Гру на «Сент-Джеймс Парк» кияни розпочали доволі впевнено, подовгу контролювали м’яча, намагаючись гостро контратакувати. На жаль, так тривало недовго. Часом футболісти «Ньюкасла» не давали гостям залишити власну половину поля. І саме господарі мали не одну нагоду відкрити рахунок.
Спочатку Спід після гострої флангової атаки мало не переправив м’яч у ворота Реви. А ще через кілька хвилин темношкірий довгов’язий форвард Амеобі пробив з гострого кута головою. Та на шляху м’яча наче з-під землі «виріс» Гавранчич.
До перерви динамівці лише раз по-справжньому були близькі до успіху, коли Шацьких з десяти метрів пробив головою. Але, якщо відверто, у першій половині матчу кияни дуже рідко влучали у площину воріт суперника.
На жаль, ще не набув потрібної форми Белькевич. Чесно кажучи, Валентин у Ньюкаслі зіграв вочевидь нижче своїх високих можливостей. А коли лідер не в ударі, то досягти команді мети значно складніше.
Заради справедливості скажу, що й інші футболісти «Динамо» грали далеко не бездоганно. Особливо після того, як ... відкрили рахунок. Бракувало чіткості майже всім — Леко, Каддурі, Пеєву, Дмитруліну, Несмачному...
Отже, рахунок кияни відкрили після того, як Пеєв на швидкості здійснив фланговий прохід і зробив чудову передачу на Шацьких. Той ефектним ударом з ходу пробив влучно. Ми вже наголошували, що Максим останнім часом показує хороший клас.
Англійці, як і очікувалося, одразу кинулися відіграватися. Зате наші притиснулися до власних воріт, віддавши ініціативу суперникові.
Не варто, либонь, ще раз казати про високе вміння англійців реалізовувати стандартні позиції. Особливо розігрувати кутові. Саме за таких обставин захист гостей не втримав Спіда, і той у падінні зблизька пробив головою так сильно, що Рева не втримав м’яча, — 1:1.
Невдовзі динамівці мали хороший шанс вийти знову уперед. Але Шацьких, перебуваючи в чудовій позиції, влучив у Гарпера. Міг добити Леко. Та не влучив.
А тепер повернімося до перерви між таймами. У підтрибунних приміщеннях сталася подія, котра, немає сумніву, вплинула на підсумок зустрічі. Як розповів мені офіцер УЄФА, кореспондент однієї з російських пресових агенцій у Лондоні Сергій Борисов, арбітр зустрічі Хуан Антоніо Фернандес Марін, котрий на високому рівні провів першу половину, повідомив, що розтягнув пахового м’яза і не може вийти на поле.
Замість нього свисток узяв у руки резервний арбітр Хосе Хав’єр Лосантос Омар (також іспанець). І зазвучала музика вже зовсім з іншої опери. Михайличенко не захотів коментувати момент з пенальті, який, коли зважити на кінцевий епізод, можливо, було призначено правильно. Але до того Ширер провокував Гусіна (він тримав його за футболку, це підтвердили відеоповтори), і, зрештою, таки обдурив усіх цей підступний футбольний «дідуган».
Закінчення матчу динамівці провели з великим бажанням. Михайличенко зробив заміни. І саме бразилець Рінкон мав нагоду врятувати свій клуб. Під час динамівської навали Діого отримав м’яча майже біля воріт «Ньюкасла». Однак чомусь пробив не в ціль, а кудись убік.
Це був, либонь, останній шанс «Динамо», яке, на жаль, зазнало другої поразки у груповому турнірі. А «Ньюкасл» отримав певну надію поборотися за друге місце. Для цього йому потрібно неодмінно виграти в останній зустрічі в Роттердамі.
— Я дякую моїм хлопцям за самовідданість, — сказав сер Боббі Робсон. — Гадаю, що і в Нідерландах 13 листопада вони боротимуться, мов леви.
А Олексій Михайличенко вважає, що все з’ясується того самого дня в Києві, коли його команда прийматиме «Ювентус», котрий вже вирішив власні турнірні справи позитивно.
Що ж, доля «Динамо», як кажуть, у його руках. Якщо команда налаштується як слід, якщо трибуни НСК «Олімпійський» будуть заповнені вщерть, тоді можна буде сподіватися на успіх.
Ньюкасл—Київ.