Микола Середюк із селища Смига Дубнівського району на Рівненщині — забудовник. Односелець Руслан підрядився постелити підлогу в його новому помешканні. Взяв за це наперед гроші, але не поспішав виконати обіцяне. Микола вирішив настрахати: кинув у помешкання Руслана бойову гранату. На щастя, ні дружина, ні дитина, які були в цей час удома, не постраждали, бо граната через несправний запал не вибухнула...

Чоловік і раніше мав проблеми із законом через своє небезпечне хобі — колекціонування зброї. Але досі йому вдавалось уникати відповідальності — то через юний вік, то через інвалідність.

— Наші співробітники знайшли і вилучили в Миколи Середюка справжній бойовий арсенал: вісімнадцять кілограмів тротилу, саморобний пістолет, по два снаряди калібру 45 і 76 міліметрів, дві мінометні міни, п’ять шарикових касетних авіаційних бомб, гранату, два саморобні вибухові пристрої, підривну машинку, — розповів начальник управління УМВСУ в Рівненській області, полковник міліції Михайло Цимбалюк.

Микола Середюк пояснює небезпечну колекцію своєю пристрастю до зброї ще з дитячих літ. Мешканці Смиги своєрідно відреагували на те, що над їхнім односельцем нависла перспектива кримінальної відповідальності. Мовляв, збираючи зброю на ближньому полігоні, чоловік рятував від небезпеки інших. А також вони не хочуть позбутися майстра — тільки він ремонтує у селі взуття.

Рівненська область.