Вечірнє засідання 8 квітня

На початку вечірнього пленарного засідання Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов поінформував про входження до складу депутатської фракції Партії регіонів народного депутата України Олександра Волкова. Водночас одинадцять депутатів покинули лави фракції Партії регіонів: це — Сергій Тігіпко, Анатолій Гіршфельд, Сергій Дунаєв, Ірина Горіна, Артем Семенюк, Геннадій Федоряк, Світлана Фабрикант, Василь Поляков, Олег Шаблатович, Юлій Іоффе, Олександр Нечаєв.
Верховна Рада прийняла в цілому законопроект «Про амністію в 2014 році». За відповідне рішення проголосували 232 депутати. Згідно із законом, оголошена амністія поширюватиметься на ті категорії засуджених, які вчинили злочини невеликої тяжкості, або є найбільш незахищеними і вразливими у соціальному плані. Зокрема, неповнолітні, вагітні жінки, а також жінки і чоловіки, котрі мають дітей віком до 18 років, дітей-інвалідів або повнолітніх сина чи дочку-інваліда. Також амністію застосовуватимуть до інвалідів першої, другої та третьої груп, хворих на туберкульоз, онкологічні та інші тяжкі захворювання. Окрім того, пропонується поширити амністію на засуджених, які скоїли злочини у сфері господарської діяльності, крадіжки, або пов’язані з незаконним обігом наркотиків без мети збуту.
За словами голови Комітету Верховної Ради України з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрія Кожем’якіна («Батьківщина»), прийняття закону дасть змогу амністувати 23—25 тисяч засуджених у 2014 році. Востаннє амністію в Україні проводили у 2011 році, тобто в останні три роки амністія не застосовувалася. А. Кожем’якін зауважив, що амністія торкнеться, у тому числі, й багатьох несправедливо засуджених з політичних міркувань, котрим інкримінували злочини в господарській сфері, зокрема, ухиляння від сплати податків, чи зумисне підкидали зброю або наркотики. На думку доповідача, ухвалення законопроекту дасть можливість зменшити чисельність ув’язнених, котрі не становлять значної суспільної небезпеки. Під час обговорення більшість народних депутатів вважали, що прийняття закону «є на часі», водночас деякі промовці звертали увагу на те, що раніше за амністією щороку звільняли близько трьох-п’яти тисяч засуджених, а нині з місць позбавлення волі буде звільнено аж 23—24 тисячі.
Ухвалили ще один закон, який ще зранку вимагали під стінами парламенту мітингувальники, — про скасування утилізаційного збору та акцизу з переобладнання автомобілів. За відповідні зміни до Податкового кодексу проголосували 227 депутатів. Законом скасовано сплату екологічного податку за утилізацію знятих з експлуатації транспортних засобів та звільнено від оподаткування акцизним податком операції з переобладнання ввезеного на митну територію України не підакцизного транспортного засобу в підакцизний легковий автомобіль.
З другої спроби Верховна Рада 234 голосами підтримала пропозицію Голови Верховної Ради України Олександра Турчинова та голови ТСК з опрацювання змін до Конституції Руслана Князевича продовжити роботу комісії ще на один місяць — до 15 травня.
Верховна Рада України ухвалила в цілому Закон «Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів» (237 «за»). Законом вдосконалено порядок і умови виконання покарання у вигляді арешту, зокрема, заарештованим дозволено мати при собі портативні персональні комп’ютери та аксесуари до них, користуватися мобільним зв’язком. Також передбачено конкретизувати права засуджених — на працю, відпочинок, пенсійне забезпечення, гуманне ставлення. Зокрема, забороняється безпідставне примусове переривання сну засуджених у нічний час, передбачається збільшити кількість побачень, скасувати громадський контроль за особами, звільненими умовно-достроково. Відповідні зміни внесено до Кримінально-виконавчого кодексу України.
Депутати також прийняли у другому читанні та в цілому законопроект «Про відновлення довіри до судової системи України» (237 «за»). Законопроект передбачає перевірку суддів загальної юрисдикції, яка проводиться протягом одного року з моменту формування складу тимчасової спеціальної комісії. Законом передбачено ряд підстав, за якими суддя суду загальної юрисдикції підлягає перевірці. За словами доповідача, голови підкомітету Комітету з питань верховенства права та правосуддя Леоніда Ємця, до порівняльної таблиці до законопроекту було включено 192 поправки, багато з яких було враховано під час опрацювання до другого читання.
Потім народні депутати мали розглянути три законопроекти про вищу освіту в новій редакції. Комітет з питань науки і освіти рекомендував Верховній Раді прийняти за основу один із законопроектів — в авторстві Віктора Балоги. 230 голосами його прийняли в першому читанні. Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Лілія Гриневич, представляючи законопроект, зазначила, що законопроект надає більшу автономію вищим закладам освіти. Окрім того, забезпечується додатковий простір для роботи викладачів, зокрема, для наукової роботи. У законопроекті визнано ЗНО як основний критерій вступу до вишу, а також надається більше автономії ВНЗ.
Насамкінець Верховна Рада ухвалила в цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення матеріально-фінансового забезпечення обороноздатності держави» (231 «за»). Законом врегульовано можливість благодійної допомоги для армії за рахунок пожертв фізичних та юридичних осіб у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів.
Факт
Щорічно до місць позбавлення волі за статтями, щодо яких буде застосовуватися амністія, потрапляють майже 23 тисячі осіб, що становить 50 відсотків від загальної кількості засуджених до позбавлення волі.