Київ

Відбулися збори Світового конгресу українських юристів. До речі, ці збори ювілейні, десяті. Саме його учасники, а це українці-правники з усього світу, вже протягом десятиріччя докладають зусиль, щоб Україна — їхня історична батьківщина — стала правовою державою.
На зборах велику увагу було приділено актуальним проблемам конституційної реформи в Україні, розглянуто сучасний стан політично-правової системи України, перспективи і шляхи її розвитку, гаряча дискусія точилася під час обговорення проблем конституційної, політичної, адміністративної і соціально-економічної реформ в Україні.
Зазначалося, що в період після прийняття Конституції України в державі створилася нова правова ситуація, коли людина, її життя, здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека законодавчо визнані найвищою цінністю. Основний Закон став визначальним забезпеченням державного суверенітету, розвитку демократії, гарантією недоторканності соціально-економічних перетворень. Водночас учасники зборів констатували, що потенціал Конституції не реалізовано повною мірою. Так, не було забезпечено прийняття низки конституційних законів, покликаних утворити необхідну для її ефективного втілення правову інфраструктуру. Не вдалося сформувати систему політично відповідальної влади, що, в свою чергу, призвело до протистояння законодавчої і виконавчої гілок влади, загострення відносин між Президентом, парламентом та урядом країни, до гальмування соціально-економічних і політичних реформ і, в кінцевому підсумку, позначилося на темпі вирішення соціальних проблем, які безпосередньо торкаються кожного громадянина. У резолюції, прийнятій зборами, зазначається, що виконавча влада може ефективно здійснювати політику реформ лише в разі, коли вона має можливість спиратися на парламентську більшість. Постійно діюча парламентська більшість, у свою чергу, повинна сформувати систему політично відповідальної влади, реалізація якої має передбачати низку послідовних заходів.