У вересні працівники Житомирського підприємства електромереж встановили в будинках обласного центру більше тисячі нових лічильників — замість тих, що були викрадені чи пошкоджені. Причому встановили так, що доступ до них стороннім неможливий. Навіть споживач електроенергії не може сам подивитись, скільки там накрутило. Чому ж так?
За кілька останніх років у житлових будинках Житомира щезло 5,3 тисячі лічильників. Перша версія: крадуть, щоб збути за гроші чи за пляшку. Але ж на кожному такому приладі обліку — номер, є реєстр лічильників. Спробуй купити з рук вкрадене і встановити в себе — комп’ютер у підприємстві електромереж миттю виявить, що цей прилад «мічений»...
Енергетики помітили цікаву закономірність: найчастіше лічильники зникають у тих будинках, де проблеми з... опаленням. Усе стає зрозумілим, якщо згадати: коли лічильник зіпсований або викрадений, наступні три місяці облік спожитої електроенергії ведеться на основі середньомісячного споживання. За цей час власник будинку має встановити новий обліковий прилад. Якщо ж ні, енергетики можуть застосувати найрадикальніші засоби впливу. Але ж хто власник? Це, як правило, виробниче житлове ремонтно-експлуатаційне підприємство (колишній ЖЕК), в якого грошей на рахунку катма. Купувати і ставити нові лічильники нема за що. Невже від’єднувати від струму тисячі квартир?
От і виходило: включай які завгодно прилади, в тому числі й житло обігрівай, а платитимеш «середньомісячне». Енергетики відчули, що це влітає в добру копієчку, і пішли на разові витрати, щоб не зазнавати збитків постійно. Ще до кінця року намічено встановити лічильники майже скрізь, де їх ще немає. А принцип оплати тепер такий: чекай рахунку за показниками, що їх зніме контролер-інспектор з району електромереж. Із чимось не згоден — вирішуй з контролером.
Житомир.