Саме за таким принципом працюють АТ «Індустріально-експортний банк» і його Полтавська філія. Про це в розмові з її директором Василем ВЕРТЕЛЕЦЬКИМ:
— Акціонерне товариство «Індустріально-експортний банк» було засновано в 1993 році у місті Львові. З лютого 2000 року головний офіс розташований  в Києві, а розширення мережі розпочалося тільки з листопада минулого року. За дев’ять років діяльності на фінансовому ринку України АТ «Індекс-банк» набув репутації надійної та стабільної фінансової установи, яка проводить стратегічно виважену політику, сміливо та впевнено використовуючи найновіші розробки та досягнення, спрямовані на розширення спектра та підвищення якості банківських послуг. Саме ми першими у країні почали видавати готівку по картках «Золота корона», що забезпечує високий рівень захисту і практично виключає фінансові ризики клієнта. Досить сказати, що за чотири останні роки не зафіксовано жодного випадку шахрайства з пластиковими картками «Золота корона».
— Досить переконливий приклад. Та, як то кажуть, статистика — річ уперта, і, можливо, багатьох наших читачів цікавлять саме голі цифри.
— Фінансовий результат «Індекс-банку» за підсумками першого півріччя ц. р. склав 442 тис. грн. Валюта балансу порівняно з відповідним періодом минулого року зросла на 62,4% і на 1.07.02 р. становила 374 млн. грн. Кредитний портфель (без урахування міжбанківських кредитів) за цей період збільшився на 89,3% — до 173,67 млн. грн. Кошти клієнтів (рахунки до запитання, строкові депозити, вклади, цінні папери власного боргу) також збільшилися на 25,9% і становили 154,23 млн. грн. Нормативний капітал на 1.07.02 р. становив 44,15 млн. грн.
— Усі цифри солідні, окрім фінансового результату. Я гадаю, що банк, який розвивається, міг би мати значно більші прибутки.
— Можливо, це пояснюється тим, що тепер політика банку спрямована на розгалуження мережі своїх установ і левова частка  прибутку пішла саме на розвиток системи «Індекс-банку». Доречно сказати, що з початку цього року відкрито 9 філій і 74 відділеня.
— А чим приваблива для клієнтів Полтавська філія «Індекс-банку» і відколи вона почала діяти?
— З листопада 2001 року. За цей досить короткий період зібрали солідну клієнтуру, яка постійно збільшується. Нині ми обслуговуємо понад 2500 клієнтів—фізичних осіб і понад 500 юридичних. А привабливість Полтавської філії, як і всієї системи АТ «Індекс-банку», полягає насамперед в індивідуальному підході до кожного клієнта. Тут вникають у його проблеми. Доволі часто ми допомагаємо клієнтам розробляти бізнес-плани, проводити моніторинги, аналізувати можливості досягнення успіху в тій чи тій ринковій ніші. Колектив нашої філії — це високопрофесійні банківські фахівці, для яких головне — інтереси клієнтів.
— Саме тому логічним буде запитання про конкретні послуги.
— Вони найрізноманітніші. До основних я б відніс кредитні операції в гривнях та валюті для юридичних осіб: за термінами — короткострокові та довгострокові; за методами кредитування — кредитна лінія, кредит, кредитування за методом овердрафт. Кредитування фізичних осіб — споживчі кредити, автомобілі в кредит. Обслуговування клієнтів за допомогою системи «Клієнт-Банк». Встановлення системи «Клієнт-Банк» та консультація щодо правил користування-безкоштовно. Операції з купівлі—продажу валют на міжбанківському валютному ринку за мінімальними тарифами. Депозитні операції для фізичних та юридичних осіб за високими ставками. Різні види вкладів та депозитивів. Безкоштовне обслуговування пенсіонерів за пенсійними рахунками з пільговим відсотком у розмірі 17% річних на залишок коштів під час отримання пенсії через Полтавську філію банку. Консультативні послуги щодо управління фінансовими потоками.
Доречно сказати, що з часу заснування ми вже надали майже 78 млн. грн. кредитів. Їх було спрямовано в різні галузі економіки, та майже 50% наших кредитів надійшло в агропромисловий комплекс. Тож ми розвиваємося і з оптимізмом дивимось у майбутнє.
Полтавська область.