Здавалося, такий рудимент соціалістичної епохи, як приписки, навічно канув у Лету із запровадженням у вітчизняній економіці ринкових відносин.

Однак це оптимістичне уявлення про цілковиту перемогу капіталізму в українському селі, мабуть, найближчими днями на Харківщині розвіється як вранішній осінній туман. Навіть голова облдержадміністрації зіштовхнувся з тим, що деякі господарники і районні намісники намагаються його водити за носа. Євген Кушнарьов звинуватив у приписках керівників районів. Вони відзвітували про гарний урожай, якого немає. Найближчим часом у «підозрюваних», як він вважає, районах пройдуть тотальні перевірки. Тих, у кого виявлять приписки, керівник області обіцяє звільнити з ганьбою.

Сезон цукроваріння уже років 50 не розпочинався на Харківщині так пізно, як нинішній, стверджують фахівці. Аграрії запевняють, що винна у всьому негода. Вересневі зливи завадили розпочати збирання буряків вчасно. Хоча, з другого боку, завдяки їм буряк набрав ваги, і нині прогнозують урожайність майже на п’ятнадцять відсотків вищу за минулорічну.

Коли, за офіційними даними, урожай зібрали приблизно з чверті «солодких» площ, до заводів довезли трохи більше половини нібито зібраного. Влада області вважає, що не обійшлося без приписок.

Підсумок «добрих намірів», на думку голови облдержадміністрації, може бути плачевний. Керівники господарств і районів, упевнені, що урожай рано чи пізно зберуть хай там що, намагаються за звичкою якомога швидше відзвітувати, що буряки зібрали і відправили на заводи, хоча насправді вони можуть бути ще в землі чи в буртах. У результаті через невеликі запаси коренеплодів заводи нині працюють не на повну потужність. Зупинення через брак сировини загрожує великими збитками.

Харківська область.