Дитячі садки опалюються у Києві ще з 5 жовтня. А згідно з розпорядженням міськдержадміністрації 9—10 жовтня тепло подали до пологових будинків, лікарень, шкіл. А коли воно надійде до житлових помешкань, залежить не від АК «Київенерго», заявив на прес-конференції голова правління, генеральний директор цієї компанії Іван Плачков, а від споживачів. Тобто, коли вони не лише підготують технічне обладнання, необхідне для прийняття тепла, а й приведуть до ладу будівлі. А це означає, що вікна в під’їздах мають бути засклеєно, підвали та горища утеплено, а двері на вулицю мають щільно зачинятися.
До речі, жодна з цих вимог не виходить за межі проектної документації. Вони передбачені й Правилами користування тепловою енергією, які затверджені 1999 року. Проте у зв’язку з похолоданням, згідно з розпорядженням міської адміністрації, «Київенерго» розпочало підключати міські об’єкти до теплопостачання незалежно від наявності форм Е-8 і готовності об’єктів до прийняття тепла. Але ті, хто не виконав вимог користування теплоенергією, мають подати гарантійні листи—зобов’язання закінчити виконання підготовчих робіт до 1 листопада нинішнього року. У разі невиконання споживачем цього зобов’язання «Київенерго» відключатиме об’єкти споживачів від теплопостачання. При цьому враховуватимуть і плату за тепло.
До речі, рівень плати за тепло і електроенергію об’єктів, котрі обслуговує ця столична компанія, з початку нинішнього року і до 9 жовтня становить 95 відсотків, а за електроенергію — 91 відсоток. Та загальна заборгованість споживачів з урахуванням минулих років становить 562 млн. гривень, зокрема за тепло — 446 млн., електроенергію — 116 млн. гривень. Отож «Київенерго» має підстави ставити свої вимоги до споживачів під час підключення тепла у ці холодні жовтневі дні. І буде, мабуть, ще холодніше, а тому прикро тим, хто справно розраховується за тепло та електричну енергію.
Як засвідчила практика, найпрогресивнішою формою взаємин між мешканцями будинків та комунальними структурами стали об’єднання співвласників багатоповерхових будинків. В їхніх будинках найвищий рівень не лише готовності до опалювального сезону, а й сплати за спожите тепло та електричну енергію. До таких будинків передусім і підключатимуть опалення.
Утім, Іван Плачков «втішив» журналістів і киян: йому відомо, що в багатьох містах України, як і торік, опалювальний сезон розпочнеться значно пізніше, а в окремих — аж у листопаді. Коли так і буде, не позаздриш мешканцям тих міст.