На Чернігівському поштамті знову виявлено у конверті білий порошок невідомого походження!
Слава Богу, як з’ясувалося, не сибірка! Але, як подумати, то чернігівські жартівники практично у кожному третьому селі можуть розжитися на речовину і нею лякнути по-справжньому не тільки конкретного Петра чи Людку, а й будь-яку цивілізовану країну. Бо у 359 складських приміщеннях по всій Чернігівській області зберігається 832 тонни (!) непридатних до використання пестицидів. Куди їх подіти? Запакувати у поштові листівки і відправити за межі України, щоб уже там десь сушили голову, що з таким «подарунком» робити? Це риторичне запитання, схоже, у придеснянському регіоні потребує дедалі швидшої та конкретнішої відповіді.
Селяни кілька років ділили землю на паї, реорганізовувалися в кооперативи, товариства. Склад з колишніми міндобривами — не комбайн, не трактор, а зазвичай малопривабливий об’єкт для приватизації. Нікому він не потрібен! За десяток років у більшості господарств приміщення з мішками отрутохімікатів, сухих пестицидів перетворилися на справжні вибухонебезпечні «придеснянські міни».
Вони щодня становлять серйозну небезпеку для життя людей. Отрутохімікати невстановленого характеру сумішей здебільшого зберігаються абияк, просто неба, у незатареному вигляді. Непридатні для використання речовини негативно впливають на екологічну ситуацію на прилеглих територіях, забруднюють атмосферу. Дощі розмивають отруту, і вона потрапляє до грунтових вод.
Перевіркою, проведеною обласною прокуратурою, виявлено 74 склади, власники яких просто забули про них. У СТОВ «Кропивнянське» Бахмацького району, наприклад, 3605 кілограмів агрохімікатів лежать насипом у незамкненому приміщенні. П’ять тонн сухих пестицидів зберігається на складі без дверей і вікон, з пробитою покрівлею у СТОВ «Мрія» Ніжинського району. Бери, скільки хоч, і труїся! Схожу картину можна побачити на 13 складах Новгород-Сіверського, 9 — Ріпкинського, 7 — Носівського районів.
За прокурорськими перевірками притягнуто до відповідальності 17 посадових осіб, які винні у злочинному недбальстві. Нині вже 13 складів приведено у належний вигляд. Проте це лише частково розв`язує проблему. Сьогодні на складі з’явився замок, прикрили шифером дах, а що буде завтра?
Не тільки у Чернігівській області, а й в усій Україні потрібно на державному рівні вирішити проблему утилізації таких «мін». Відкладати її на майбутнє —значить, забирати його у людей вже сьогодні.
Чернігів.