Нинішній рік знаменний для Англії дуже важливою подією — святкуванням 50-річного ювілею перебування на престолі королеви Єлизавети.
Своє привітання цій видатній жінці вирішили зробити і художники луганського творчого об’єднання «Людина. Душа. Космос». Просто ідея переросла в проект з робочою назвою «Подарунок для королеви», над яким довгий час працювали брати Костянтин і Петро Шевердіни та переможець багатьох світових чемпіонатів з судномоделювання В’ячеслав Козак.
Що являє собою робота? Це триптих. Перша його частина — фотографія моделі англійського корабля «Король Генріх милістю Божою». Історія цієї моделі досить цікава. В’ячеслав Козак зробив її до 75-річчя з дня народження Єлизавети та мріяв, щоб вона прикрасила королівські покої. Але мрія так і залишилася мрією. За цей час В’ячеслав показав модель на двох чемпіонатах світу з судномоделювання. 1998 року в Гданьську «Король Генріх» отримав золоту медаль, а 2000-му в Бельгії — срібну.
Та в один з візитів Леоніда Кучми на Луганщину облдержадміністрація... подарувала керівнику країни «Короля Генріха милістю Божою». Фотографія, як вид сучасного образотворчого мистецтва, ексклюзивна, модель зображено на ній такою, яка вона є насправді.
Друга частина роботи — графіка. Та сама модель корабля, відбита через час і космос. Брати Шевердіни виконали цілу галерею портретів англійських діячів науки та політики, а паралельно — портрети українських діячів. Третій елемент триптиха — комп’ютерна графіка, змістом якої стали місто, регіон, донбаський менталітет, творчі можливості краю, зв’язки Луганська з Англією.
Автори проекту сподіваються, що їхня робота все-таки потрапить до королеви Єлизавети.