Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності рекомендуватиме парламенту розглянути в першочерговому порядку й схвалити законопроект «Про державну підтримку книговидавничої справи в Україні», поданий урядом.
У документі, зокрема, передбачено захист національного інформаційного простору, збільшення випуску книжок в Україні, забезпечення видання конкурентоспроможної книжкової продукції та зменшення залежності книжкового ринку України від іноземної видавничої продукції тощо.
Як вважають автори законопроекту, запропонований у ньому особливий режим оподаткування суб’єктів видавничої справи сприятиме реальному зменшенню ціни книги, а вивільнені кошти дадуть змогу переоснастити видавничо-поліграфічну галузь сучасним обладнанням, вивести її на сучасний рівень та зробити конкурентоспроможною. Зокрема, передбачена пільга з ПДВ зменшить вартість поліграфічних послуг на 20 відсотків.
Завдяки цьому законові (без залучення додаткових бюджетних коштів) буде істотно збільшено надходження до бюджету і спрямовано на розвиток книговидавничої справи (за час дії особливого режиму оподаткування з 1 січня 2003-го до 1 січня 2008 року) близько 400 мільйонів гривень.