Форум під такою назвою завершив роботу в столиці. У триденному зібранні, що пройшло в рамках проекту Програми розвитку ООН, взяли участь понад 80 відомих фахівців освіти, представники громадських організацій та батьки. Освітяни, соціальні працівники, економісти і психологи обговорювали вкрай актуальну проблему, спільно шукали шляхи її розв’язання, підключили до цього Верховну Раду і Кабмін.
Я пережив легкий шок, коли дізнався, що серед учасників форуму не було представників Держкомітету у справах сім’ї та молоді, очолюваного Валентиною Довженко. Вона є лідером Всеукраїнського політичного об’єднання «Жінки за майбутнє». А хто не пов’язує це саме майбутнє з дітьми? І кому як не Держкомітету у справах сім’ї та молоді опікуватися дітьми вулиці, хворими та інвалідами, всіма тими, кого Бог обділив інтелектом і здоров’ям.
В Україні близько 60 тисяч сімей виховують синів і дочок з вадами розвитку. Понад 110 тисяч —діти шкільного віку з особливими потребами.
У нас щонайменше п’ять служб опікуються дітьми вулиці, але немає жодної, яка несла б персональну відповідальність за їхні долі. Безпритульність, дитяча наркоманія і проституція, інтелектуальна недостатність дітей, реабілітація важковиховуваних —хіба це клопоти однієї лише сім’ї? А якщо в ній деградовані батьки — дітям місце на узбіччі?
Аксіома: однією із загальнолюдських цінностей є право на освіту. Президент держави постійно наголошує на необхідності реформування освіти з метою забезпечення рівного доступу до якісної освіти незалежно від достатку родини. А що маємо?
Метою форуму, який, по суті, провів перше в країні дослідження зі згаданої проблеми, було розробити напрями щодо створення таких можливостей. Організатори і учасники зробили, на мій погляд, дуже вагомий крок уперед. Вони дійшли висновку, що треба надавати адресну допомогу конкретній людині, вчасно виявляти та проводити діагностику дітей з особливостями психічного та фізичного розвитку, враховувати ці дані під час формування мережі закладів корекційної та реабілітаційної допомоги тощо.
Матеріали цього форуму буде використано у рубриці «Перерва на реформи».