Напередодні парламентських слухань про відносини України та НАТО, запланованих на 23 жовтня, у Верховній Раді відбувся «круглий стіл» на цю тему.

Голова Комітету ВР з питань євроінтеграції, директор Інституту євроатлантичного співробітництва Борис Тарасюк, відкриваючи засідання, наголосив, що відносинам Києва і Брюсселя властива логіка та динаміка. Тим часом, на його думку, було пропущено момент, коли наприкінці 90-х Україна мала чітко визначити курс на вступ до НАТО. А травневу заяву глави РНБО України Євгена Марчука про рішення Києва розпочати процес вступу до НАТО було зустрінуто в Брюсселі уважно. Та не більше. Крім заяв, в Україні треба здійснити колосальну роботу, «яка потрібна не НАТО, а нам». Лише в цьому разі можна розраховувати на позитивну реакцію на наші заяви. Борис Тарасюк, попри наведені вище докази, що виправдовують відсутність бурхливої реакції НАТО, все-таки дорікнув альянсу за відсутність радісних емоцій стосовно вистражданого рішення України вступити до НАТО. Він закликав альянс не уподібнюватися Євросоюзу, який на всі наші запевнення в бажанні євроінтегруватися не каже ні так, ні ні.

Учасники «круглого столу» за всього бажання не могли обминути тему обвинувачень Києва в нелегальному продажу зброї Іракові. Висловлювалася думка, що цей скандал не піде на користь нашим відносинам з НАТО. Адже саме цими днями вирішується питання — буде чи не буде на Празькому саміті НАТО в листопаді підписано додатковий до Хартії документ, що визначає задекларовану стратегію на вступ України до НАТО. А поки що навіть генсек альянсу Джордж Робертсон заявив, що «відносини України та НАТО переживають складний період». Тим паче що в Брюсселі ще пам’ятають «непорозуміння» у зв’язку з нашим продажем танків Македонії. Проте директор Центру інформації та документації НАТО в Києві Мішель Дюре переконаний, що за п’ять років «наші відносини стали довірчими і сьогодні ми разом готуємося до зустрічі в Празі».

Президент Комітету США з питань НАТО Брюс Джексон представив учасникам дискусії свої теоретичні викладки щодо термінів можливого вступу України до НАТО. На його думку, найближчі 42 місяці покажуть, на що здатна Україна, і продемонструють, чи рухається вона назустріч альянсу. Для країн Балтії, підкреслив Джексон, цей процес тривав 24 місяці, тож 42 — час, за який можна зробити дуже багато в плані інтеграції. Щодо членства, то, за Джексоном, це 2012 рік...

Київ.