В Івано-Франківській обласній дитячій клінічній лікарні в рамках україно-швейцарської програми «Здоров’я матері та дитини» презентували черговий проект. Його координатор в регіоні Мар’ян Яремко ознайомив колег з новим порядком транспортування новонароджених дітей високого перинатального ризику. За словами медика, головна мета нововведення — поліпшення догляду за новонародженими, зниження рівня захворюваності малюків та їхньої смертності як в Україні, так і на Прикарпатті.

Відтепер лікарі-неонатологи та медичні бригади, що беруть участь у транспортуванні немовлят, діятимуть за чіткою схемою, що регулює взаємовідносини між дитячими закладами охорони здоров’я. Передбачено послідовність реанімаційних дій медичних працівників на всіх етапах транспортування дітей високого ризику та вимоги до обладнання медичного транспорту.

Робоча група, до складу якої входили провідні українські спеціалісти, більше року працювала над програмою. Досвід колег з Великобританії, Канади, США та Австралії був адаптований до українських реалій, вимог чинного законодавства тощо.

Спеціалісти сподіваються, що нововведення врятує життя не одній новонародженій дитині.

Івано-Франківська область.