На шляху переходу до ринкових відносин важливе місце у нашому житті займають проблеми власності. Досвід показує, що той, хто прагне оволодіти нею, часом йде на будь-які крайнощі. Люди знають, що їх бідність —наслідок пограбування державної власності групою олігархів.
Нині в Україні 85 відсотків населення живуть за межею бідності. Наприклад, на Орельській птахофабриці, що стала нині закритим акціонерним товариством, у цеху переробки птиці людей змушували працювати по 15—16 годин на добу. Коли робітники обурилися, «хазяїн» кинув: «Хто не згоден — може звільнятися».
У селі Велика Кошелівка Ніжинського району селяни, які здали свої 3,5 гектара «хазяїну», одержали аж по одному центнеру вівса і 50 кг висівок. А скаржитися немає кому.
У країні все робиться для збагачення одних і зубожіння інших. Видатний мислитель Росії Микола Чернишевський свого часу оцінив систему капіталізму як жорстоку боротьбу виробників між собою за збут товарів, боротьбу робітників за одержання роботи, боротьбу фабрикантів з робітниками за розмір платні. Все це ми і спостерігаємо сьогодні в Україні і країнах СНД.
Олексій СТЕФАНЮК, доктор економічних наук, Герой Радянського Союзу.