Комітет Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин доопрацьовує законопроект «Про порядок організації і проведення мирних масових заходів та акцій в Україні», який невдовзі плановано винести на розгляд сесії.
На своєму засіданні члени комітету з огляду на останні події в Україні обговорили деякі його положення. Зокрема, йшлося про те, як повною мірою забезпечити дотримання статті 39 Конституції України, котра передбачає, що «громадяни мають право збиратися мирно, без зброї і проводити збори, мітинги, походи і демонстрації, про проведення яких завчасно сповіщаються органи виконавчої влади чи органи місцевого самоврядування». Що таке «завчасно» і має бути розтлумачено в законі. Тобто буде зазначено терміни подачі заявок, які органи місцевої влади повинні розглядати в короткий строк. У документі, на переконання членів комітету, має обов’язково міститися заборона застосування сили будь-якою стороною під час проведення мирних заходів. А щоб чіткіше виписати ці положення, парламентський комітет радитиметься з лідерами опозиції.
Нині комітет також працює над законопроектами про реєстрацію фізичних осіб, ліквідацію прописки, політичні переслідування. На розгляд сесії вже подано документ про порядок надання притулку іноземцям.
У Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулася зустріч голови комітету, народного депутата України Геннадія Удовенка з представниками ООН. Вона була присвячена обговоренню співпраці міжнародної організації з Уповноваженим з прав людини ВР Ніною Карпачовою, парламентським комітетом і правозахисними організаціями. А 11 грудня комітет разом з представниками ООН проведе «круглий стіл» та урочисте засідання, присвячене Дню ООН та захисту прав людини.
Наталя ЯРЕМЕНКО.