Одне з основних правил виходу з конфліктного становища гласить: не задовольняє ситуація — змінюй її, не можеш змінити ситуацію — змінюй ставлення до неї, якщо не виходить — змінюй ситуацію.

Якщо комусь із батьків здається, що збирання коштів на які-небудь цілі необгрунтоване або невиправдано завищене, він має право зажадати звіт про їх використання. Навіть коли всі батьки готові платити — це вас ні до чого не зобов’язує.
Якщо рішення більшості вас не задовольняє, спробуйте змінити погляд на ситуацію. Наприклад, заспокойте себе тим, що енну суму ви заплатили за власний спокій і психологічний комфорт вашої дитини.
У разі якщо людина не може змінити свого ставлення до шкільних «податків», залишається перевести дитину до іншого класу, якщо ви вважаєте, що проблема в класному керівникові, або до іншої школи, якщо для цієї «обов’язкове спонсорство» є нормою. Як альтернативу можна спробувати розв’язати проблему з директором школи або з вищим начальством. Побоювання, що такий крок ускладнить життя вашій дитині, зазвичай перебільшені.
Але хоч би яку ви лінію поведінки обрали, вашу думку про педагогів і батьків не обов’язково знати дитині. Допомогти вам у цій ситуації вона нічим не зможе, а ваші негативні емоції та падіння авторитету вчителів у її очах заважатимуть нормальному навчанню та комфортному спілкуванню в школі. Не забувайте, що, попри можливі непорозуміння, батьки й педагоги зрештою працюють на один результат — розкриття потенціалу дитини, формування повноцінної особистості.
 
Київ.