Україну взагалі не згадано в оприлюдненій учора прем’єр-міністром Великої Британії Тоні Блером доповіді під назвою «Іракська зброя масового знищення». Нагадаємо, що напередодні презентації цього дослідження засоби масової інформації, насамперед британський «Обсервер», повідомили: в ньому нібито зафіксовано певні контакти нашої країни (а також Білорусі) з режимом Саддама Хусейна. Проте «сенсація» не підтвердилася. Сам документ ще вчора вранці було розміщено на веб-сайті британського уряду.
Слід зазначити: дослідження це вельми грунтовне. 53-сторінковий документ містить три головні розділи: «Іракські програми щодо хімічних, біологічних, ядерних та балістичних ракет», «Історія інспекцій ООН», «Ірак під Саддамом Хусейном». Докладно розповідається про принаймні відомі авторам зусилля Іраку з нарощування своєї військової могутності, про застосування ним хімічної зброї у війні проти Ірану, а також проти власних курдів. У документі наголошено: вже нині Ірак володіє ракетами, що можуть досягти територій членів НАТО — Греції і Туреччини, британських військових баз на Кіпрі, Ірану, Ізраїлю та Саудівської Аравії. Ці ракети спроможні нести хімічну й біологічну зброю. В документі також підкреслено, що Ірак може протягом п’яти наступних років заволодіти ракетами з дальністю польоту 1000 кілометрів. Водночас є небезпека здобуття Багдадом ядерної зброї: «Ірак може скласти ядерну зброю протягом місяців, якщо здобуде з-за кордону розщеплювані матеріали».
***
Напередодні оприлюднення документа посол Великої Британії в Україні Роберт Брінклі заявив: «Слід визнати, що наш уряд занепокоєний спробами Іраку придбати зброю масового знищення. Я хочу нагадати, що саме Ірак Саддама Хусейна розв’язав війну з Іраном, а пізніше напав на Кувейт. У результаті загинуло понад мільйон осіб. Крім того, Багдад використовував хімічну зброю не лише у війні з Іраном, а й у боротьбі з народом північного Іраку. Після війни у Перській затоці 1991 року ООН запровадила ембарго на постачання зброї до Іраку. І британський уряд буде дуже занепокоєний, почувши твердження, що якась держава, попри резолюцію ООН, продає Іраку зброю».
Цікаво, що саме сьогодні до Києва з офіційним візитом прибуває державний секретар оборони Великої Британії Джеф Хун. Пан Брінклі стверджує, що оприлюднення доповіді та візит держсекретаря оборони є простим збігом обставин.
Тетяна ПАСОВА.