Учора в Україні відбулося перше засідання Спільного комітету Україна—Європейська асоціація вільної торгівлі (ЄАВТ), на якому розглядали економічну політику Києва та його зовнішньоекономічну стратегію, процес інтеграції України до ЄС та значення розвитку відносин з країнами ЄАВТ у цьому контексті. А кількома годинами раніше відбулася зустріч делегації Парламентського комітету ЄАВТ з народними депутатами України на чолі з головою Комітету ВР у закордонних справах Дмитром Табачником.
Він наголосив на тому, що Україна досягла відчутного, з нашої точки зору, прогресу в економіці (приміром, за темпами зростання ВВП посідає перше місце серед країн СНД). Проте, з точки зору країн з розвиненою економікою, наші успіхи здаються не такими вже й вражаючими, і така різниця в оцінках дещо псує відносини Києва з міжнародними організаціями й окремими торговельними партнерами.
Дмитро Табачник разом із присутнім на зустрічі держсекретарем Мінекономіки та європейської інтеграції Андрієм Гончаруком поінформував гостей про євроінтеграційні процеси в Україні, й зокрема про хід переговорів щодо вступу до СОТ. Усі країни ЄАВТ (Швейцарія, Норвегія, Ісландія, Ліхтенштейн) є членами Світової організації торгівлі, і дві з них увійшли до робочої групи з розгляду заявки України про вступ до СОТ. За словами Андрія Гончарука, поки що з жодною з цих країн двосторонні протоколи про взаємний доступ до ринків товарів і послуг підписано не було. Він висловив прохання до гостей сприяти активізації переговорного процесу щодо набуття Україною членства у Світовій організації торгівлі.
Член делегації Парламентського комітету пан Гельсон (Ісландія) зазначив, що в майбутньому ЄАВТ не виключає можливості укладення договору про вільну торгівлю з Україною. Але, напевно, йдеться про досить віддалену перспективу, адже, як щиро зізнався пан Гельсон, «наші знання про Україну і її економіку дуже обмежені». Крім того, з однією із країн ЄАВТ — Ісландією Київ не має навіть угоди про торговельно-економічну співпрацю.