У багатьох буковинських селах, щоб протистояти злочинності та зазіханню на особисте майно жителів, створюють загони самооборони. Найбільше їх у Сторожинецькому районі. У селі Великий Кучурів, приміром, очолює загін колишній правоохоронець, майор у відставці Василь Сушинський. Сільрада подбала про зарплату для нього — із свого бюджету. Всіх інших членів формування заохотила матеріально — придбала для них легковика. Чергують громадські правоохоронці із синьо-жовтими нарукавними пов’язками і в разі чого діють у рамках прийнятого сільрадою статуту.
Чим же займаються «самооборонці»? Затримують хуліганів і дебоширів, угамовують сімейні скандали, ловлять злодюг. Сільрада залучає їх також до владнання земельних суперечок. А їх у цьому селі достатньо.
— Але ж цим мав би займатися штатний дільничний інспектор міліції, — поцікавився у голови сільради Мірчі Беженаря.
— На жаль, наш дільничний обслуговує одразу кілька сіл — Кам’яну, Михальчу, Дубове, Спаську, Тисівці, Снячів, Годилів. На оперативний виклик годі сподіватися. Тому ми й вирішили обходитися власними силами. Адже село — велике, в ньому мешкають сім з половиною тисяч осіб. Утримувати громадський порядок у таких населених пунктах непросто, але з допомогою загону самооборони нам це вдається.