На Новокраматорському машинобудівному заводі люблять... конкурентів. Конкуренція, вважає президент АТ НКМЗ, народний депутат України Георгій Скудар — рушій прогресу. Вона не дає спати і змушує весь час боротися — за споживача, за ринки збуту. 
Торік Новокраматорський завод зробив значний ривок уперед. А цього року скоротив обсяг виробництва. Чому?
— Експорт залишився на рівні попереднього року, — уточнює Георгій Скудар. — А ось реалізація продукції українським замовникам зменшилася вдвічі. Пояснити це неважко: криза в металургійній галузі позначилася і на нашому підприємстві.
Сьогодні ситуація на заводі змінюється на краще.
— Ми зміцнюємо позиції, провадимо технічне переозброєння. Справді, трудящі відчувають нестачу завантаження потужностей, однак рівень середньої заробітної плати у порівнянні із минулим роком знизився лише на 15 гривень. Заробітки не можуть зростати, якщо зменшуються обсяги виробництва.
Головний урок, винесений із цьогорічної кризи, керівник підприємства формулює так:
— Ми ні в жодному разі не маємо права на відпочинок і розслаблення. Якщо не навчимося випускати прогресивну техніку із мінімумом витрат, якщо не навчимося її продавати — завтра нас затопчуть. І тоді не буде ані найвищої в галузі зарплати, ані соціальних благ, ані гордого імені «новокраматорець». Такі реалії ринку.
Донецька область.