За останні десять років більш як мільйон жінок в Європі загинули від раку молочної залози. Щороку 15 тисяч українських жінок сприймають цей діагноз як смертний вирок. І це справді так, бо 70 відсоткам із них його ставлять на останній стадії захворювання, коли лікарі не в змозі врятувати не лише груди, а й життя пацієнтки. Останніми роками рак молочної залози «помолодшав», а кількість тих, хто захворів, збільшилася у два з половиною разу. Так само зросла й смертність.

Увагу до цієї проблеми в України вирішила привернути американська косметична фірма «Ейвон». Водночас зі своєю основною діяльністю вона проводить і соціальні програми, мета яких навчити українських жінок піклуватися про здоров’я, запобігти лихові. Адже виявлення раку молочної залози на ранніх стадіях дає змогу продовжувати практично повноцінне життя 94 відсоткам хворих!

У рамках програми «Ейвон» проти раку молочної залози» 17 вересня на вулицях міст України жінкам роздавали спеціальні брошури, в яких містилася коротка інформація про захворювання, про те, як проводити самообстеження, про чинники ризику. А з 1 жовтня розпочнеться збирання коштів, на які згодом американці куплять рентгенівський прилад для діагностики раку грудей — мамограф. Відповідаючи на запитання «ГУ» про вартість мамографа і про тих, для кого він конче потрібен, голова благодійного фонду «Здоров’я жінки» Галина Майструк заявила, що коштує прилад 50—60 тисяч доларів, а найсучасніший — 100 тисяч. «Коли б в Україні купували такі прилади одразу для кількох онкоцентрів, то ціна за кожний була б значно нижча. Так зробили в Литві. Але в нас таких програм немає. Сьогодні на всю країну менш як 200 мамографів. До того ж лише 20—25 відсотків із них відповідають сучасним вимогам. Ще п’ять років тому такого приладу не було в Одесі, а в Києві він з’явився лише п’ять місяців тому. В Криму мамографа взагалі немає, тоді як тільки за допомогою такого обстеження можна не лише побачили розташування пухлини, визначити стадію захворювання, а й виявити доклінічну появу раку. Це так звана нульова стадія, коли жінка ще сама не може намацати в себе дивну гулю. Якщо діагностувати рак на цій стадії, то жінка не тільки не позбавиться грудей, а й за кілька років забуде й думати про швидку смерть», — зазначила Г. Майструк.

На моє запитання, якому онкоцентрові буде передано придбаний «Ейвон» мамограф, представники фірми відповіли, що поки що не визначилися. На сьогодні найвищий показник захворюваності в Дніпропетровській, Донецькій, Луганській та Одеській областях. Можливо, саме до однієї з них і надійде нове обладнання.

На Заході кажуть, що немає ліпших ліків, ніж профілактика. Головний спеціаліст Міністерства охорони здоров’я Галина Антоненкова так і заявила: «Важливо стати господарем свого здоров’я». Жінки, не будемо нехтувати закликом міністерства! Тим паче що крім добрих порад це відомство практично ні на що більше не здатне. Давайте відійдемо на кілька годин від плити або відпросимося з роботи і відвідаємо лікаря, навіть якщо нічого не болить.