Нещодавно в Києві Представництво ООН в Україні у співробітництві з багатьма національними та міжнародними організаціями провело благодійну акцію «Пробіг заради життя». Її мета, як зазначив координатор системи ООН в Україні Даглас Гарднер, не лише зібрати кошти для закладів, де лікують хворих на СНІД, а й змінити ставлення до таких хворих, відчути, що всі ми є членами єдиного суспільства.
Ціково, що підтримати ВІЛ-інфікованих цього разу вирішили зірки української естради та спорту: серед учасників пробігу можна було побачити Яну Клочкову, Андрія Медведєва, Ель Кравчука. До речі, швидкість пересування на дистанції не мала жодного значення. На чиcленних постерах було зазначено: «Пробіг заради життя-2002»: три кілометри бігом чи ходою у сонце чи дощ». Адже для організаторів передусім важливо показати хворим, що їх підтримують, а не стороняться.
ВІЛ/СНІД уже давно перестали бути надбанням «розбещеного» Заходу. Україна сьогодні стоїть на порозі загальнонаціональної епідемії цієї невиліковної хвороби. За останні п’ять років кількість ВІЛ-інфікованих зросла у 20 разів, і нині, за оцінками фахівців, у нашій державі мешкає близько 400 тисяч таких осіб.
Однак, схоже, мало хто серйозно сприймає цю проблему. Так, у Києві є лише дві лікарні, які надають допомогу ВІЛ-інфікованим та хворим на СНІД, і одна — в Одесі. До того ж якщо київські лікарні ще хоч мають пристойний вигляд, то до одеської, за словами голови Всеукраїнської мережі людей, які живуть з ВІЛ/СНІДом, Володимира Жовтяка, навіть зайти не можна, не те що там лежати.