Дванадцятого жовтня набуде чинності міждержавний договір між Україною і Китайською Народною Республікою про передачу засуджених для відбування покарання. Минулого тижня в Пекіні відбувся обмін відповідними ратифікаційними грамотами. Цей документ, підписаний у Києві в липні минулого року, був ратифікований Верховною Радою України і Всекитайськими зборами народних представників ще навесні.
Цікаво, що договір є першим подібним документом, який Китай уклав з іноземною державою. А це, на думку обох сторін, свідчить про глибоку довіру і дружбу, які поєднують дві країни. Після церемонії обміну ратифікаційними грамотами заступник міністра закордонних справ КНР Ван Гуан’я наголосив, що важливою частиною всеохоплюючого україно-китайського співробітництва є співпраця в правовій сфері. А посол України в КНР Михайло Резник нагадав, що договірно-правова база україно-китайських взаємин має нині понад 90 двосторонніх документів.
Слід зазначити також, що за останні роки китайські судові органи тричі засуджували українських громадян до різних термінів тюремного ув’язнення. Однак, незважаючи на відсутність договору, Пекін йшов назустріч Києву. Отож усі троє громадян України, хоча й через кілька років «відсидки» в китайських в’язницях, але були передані українській стороні для подальшого відбування покарання на Батьківщині.
Ольга ТАНАСІЙЧУК,власкор Укрінформу в Пекіні,спеціально для «ГУ».