Міліція не заважатиме опозиції проводити свою акцію «Повстань, Україно!» навіть у разі, якщо вона відбудеться в забороненому судом місці, заявив у суботу на прес-конференції Міністр внутрішніх справ Юрій Смирнов. Не будемо, запевнив він, заважати опозиції в русі з регіонів, обійдеться без міліцейських «причіпок різного характеру», не буде перепон формуванню колон та їх руху «за відомими маршрутами». «Ні бити, ні хапати, ні колотити учасників акції міліція не буде», — дослівно запевнив міністр.
Щоправда, за однієї умови — генерал Смирнов застеріг: «ні пасивного, ні активного протистояння міліції» не буде, якщо учасники акції грубо не порушуватимуть закон. Підхід гуманний, хоча й дещо алогічний, адже в поширеному серед журналістів зверненні Головного управління МВС України у Києві вказано на порушення організаторами «Повстань, Україно!» визначеного законодавчими актами порядку проведення таких заходів, ігнорування рішення Шевченківського суду столиці про заборону протестних заходів у центральній частині Києва.
Мирно налаштований міністр ухилився від того, щоб підтвердити чи спростувати заяву на одній з прес-конференцій лідера соціалістів Олександра Мороза, який має дані про залучення майже 35 тисяч правоохоронців, з яких дві третини буде в цивільному, себто поміж учасників акції. За його словами, правоохоронців (в уніформі і без) буде стільки, скільки того вимагатиме ситуація. Так само, в разі потреби, вистачить водометів, камер для затриманих порушників, лікарняних ліжок...
За що правоохоронці стоятимуть, як то кажуть, грудьми, то це за визначені законом зони охорони — приміщень адміністрації Президента, Верховної Ради, Кабміну. Є підстави, як було сказано, хвилюватися і в СБУ. На прес-конференції керівник служби В. Радченко посилався на листівки, газетні публікації із закликами іти на барикади, а найбільше — на оперативну інформацію.
Судячи з усього, занепокоєння силовиків мав би підсилити пакет матеріалів, що його роздали їхні підлеглі перед прес-конференцією, про аварію на житомирській трасі «Опеля», заповненого ящиками з «коктейлем Молотова» та агітаційними матеріалами опозиції. Однак у журналістів одразу виникло кілька «провокаційних» запитань: яким чином уцілів (та ще й утік) водій і можливі пасажири від зіткнення машини з деревом на швидкості більш як 140 кілометрів на годину і за цього не загорілася від такого легкозаймистого вантажу; яка була потреба можливим «опозиціонерам» везти до столиці рідину «із запахом бензину» та ще й у пляшках, коли цього «добра» можна знайти й у Києві; чому «конспіратори» так демонстративно упакували відверто кримінальний «коктейль» разом з агітаційними матеріалами опозиції, зокрема начебто за підписом одного з лідерів?.. Відповіді має дати слідство.
Загалом керівники силових відомств дали зрозуміти, що окрім «неактуальних» під час акції «Повстань, Україно!» силових засобів у них є й інші — судові. Недаремно у зверненні МВС вказано на можливі терміни позбавлення волі до 15 років за масові заворушення, групові порушення громадського порядку, блокування транспортних магістралей, захоплення державних або громадських приміщень, опір представникам влади тощо. Як доказ — нагадування на прес-конференції про порушення кримінальної справи проти організаторів протестного мітингу в Кіровограді (підозрюють О. Мороза, Ю. Тимошенко, П. Симоненка), інцидент з народним депутатом О. Турчиновим у Києві, порушення кримінальної справи за «нечуваними досі» фактами психологічного тиску на главу держави (заява Ю. Тимошенко на мітингу в Житомирі з вимогою відставки Л. Кучми).
З огляду на останнє, зовсім не випадкова заява лідера соціалістів О. Мороза, який каже, що «за вказівкою Генерального прокурора С. Піскуна подано більш як три тисячі позовів до учасників акції «Повстань, Україно!».
Організатори акції також висловлюють припущення про можливі провокації опонентів. Саме такими вважає керівництво партії «Батьківщина» події 14 вересня в селі Вітівці на Хмельниччині, де група молодиків з атрибутами опозиційних сил захопила... сільський клуб і вчинила там «п’яний погром». У партійній заяві прямо вказано на формування їхніми опонентами за великі кошти груп молодиків, які під виглядом учасників акції мають вчиняти провокації власне проти справжніх учасників акцій протесту. Водночас інформагентства поширюють інформацію про заяви учасників акції з регіонів (Львова, Черкас, Івано-Франківська) з наведенням конкретних фактів тиску на них правоохоронців.
Щоб побачити, як воно буде насправді, залишилося чекати недовго. З метою об’єктивно й оперативно поінформувати вас про це журналісти «Голосу України» вирушають до місць, де відбуватиметься акція.