Багато літ у тихій зажурі підпирає високе небо старезний ясен. З-за його крислатих віт ясніє в бронзі променисте чоло українського Мойсея. Тут кожної останньої неділі серпня до підніжжя пам’ятника лягають квіти від учасників свята ліричної поезії.

Величаве народне дійство любові до Івана Франка народилося в Лолині невипадково. В цьому гірському селі дрогобицький гімназист зустрів своє перше кохання. Сюди, до чарівної бойківчанки Ольги Рошкевич юнак пішки долав гори й ліси. Але, на жаль, не судилося йому поєднати долю з коханою. І поет явив світові прекрасну лірику із «трьох жмутків» — «Зів’яле листя».
Уже в десятий раз поспіль Іван Франко розмовляв з Лолином. У цьому мальовничому гірському селі знову відбулося унікальне свято великого Франкового слова. Цьогоріч воно вперше було обласним. Але Лолин, де заіскрився Божий дар письменника, вартий не тільки всеукраїнського свята. На думку багатьох прикарпатських письменників, він стане колискою поетичного слова у міжнародному колі, бо Іван Франко — тонкий лірик світової величини. Його «Зів’яле листя» є «багатим скарбом чуття», яким палав він до чарівної бойківчанки.
Свято із набуттям статусу обласного змінило назву. Стало «Франковими джерелами». А в історію воно ввійшло як свято ліричної Франкової поезії, яке ініціювали письменник Василь Олійник і директор центральної районної бібліотечної системи Людмила Фреїв.
У Лолині усе, як було десять років тому. І старезний ясен, біля якого ходив Іван Франко, і високе його чоло в бронзі навпроти школи, де є літературно-меморіальний музей, і дерев’яна церковка святого Миколая, в якій понад сто літ горять свічки надії, і те саме чисте небо над селом, оповитим горами, і... недобудований будинок культури за дорогою.
— Іван Франко вмурував свою цеглину в світову скарбницю духу. За те й шана йому сьогодні. Але Лолин — особливий, бо тут бував поет, тут його серце горіло любов’ю, — говорить начальник обласного управління культури Ганна Карась. — Я вірю, що в цьому гірському селі до 150-річчя автора «Зів’ялого листя» (можливо, й швидше) наше свято буде міжнародним.
Сьогодні, як ніколи, актуальні твори нашого генія, який закликав не служити ні москалеві, ні ляхові. А нас досі змушують погоджувати підручники з історії із Росією та Польщею, досі продовжуємо краяти творчість великого сина українського народу: раніше з нього ліпили революціонера, а тепер — соціал-демократа.
Ця земля завжди упиралася в Карпати. І село гарне, бо взяло назву від бога Сонця. Тут чути дух Франка, його велич, тут легко дихати, бо все з любові.
Не вперше гори відлунювали мелодіями і піснями відомих прикарпатських митців. Мрійливо звучали бандури, громом зринала в небо мідь духового оркестру і співом переливалися «Галицькі передзвони» з Івано-Франківська, надихали «Народні джерела» з Болехова, зачаровувала «Верховина» з Долини... Над горами дзвеніли голоси народного артиста України Михайла Кривеня, лауреатів міжнародних та всеукраїнських конкурсів Олександра Семчука й Любові Качали...
Бо де ж, як не в Лолині, так гарно співається «Ой ти, дівчино, з горіха зерня», «Чого являєшся мені у сні», «Червона калино, чого в лузі гнешся»... Ці ж пісні — із «трьох жмутків» любові поета до Ольги Рошкевич. Де ж, як не в Лолині, найкраще грати роль Івана Франка та його коханої, в чому пересвідчилися заслужені артисти обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка Роман та Оксана Іваницькі.
У Лолині є чудовий фольклорний колектив. І тільки тут на святі можна почути народні пісні, записані Іваном Франком. Як відомо, пісня про шандаря, яку записала сестра Ольги Рошкевич Михайлина від Явдохи Чігур у Лолині, покладено в основу написання драми «Украдене щастя». Хто знає: не було б пісні, не було б, можливо, й перлини світового театрального мистецтва.
Лише тут око милують багаті барви рушників, розмаїття писанок, майстерність виробів із житньої соломки. Лише тут щедро частують усіх гостей будзом — смачним твердим сиром. Лише тут можна глибше пізнати лірику Івана Франка, його «оті ридання голосні».
Наступного року місцеві бойки вперше зберуться на своє міжнародне свято в місті Долині і обов’язково повезуть гостей до села Франкового кохання.
 
Івано-Франківська область.