Двоє вирішили з’єднати долі. У них споріднені душі. Та розділяють роки, а може, й десятиріччя. Невдовзі після оголошення свого наміру наречені обов’язково почують стандартні звинувачення: у прагматичному розрахунку — на її адресу (адже у нерівних за віком шлюбах зазвичай жінка молодша) та «сивина в бороду, біс у ребро» — у його бік. Ті самі аргументи висловила і наша читачка Анастасія Фернега з Вінниччини («ГУ» за 16 травня 2002 р.), яка не вірить, що такий шлюб можливий з кохання. Мабуть, і прибічникам, і противникам союзів молодості та зрілості, і тим, хто ставиться до них нейтрально, цікаво буде послухати думку психолога з цього приводу.

— Відомо, що безпроблемних шлюбів не буває, — каже головний спеціаліст Державного центру розвитку сім’ї Центрального відділу реєстрації шлюбів Києва Віолетта ЛевІна, — та проблеми ці різні. До яких же випробувань слід готуватися подружжю з віковою різницею в 15 — 20 років? Молодій жінці, яка сьогодні цілком комфортно почувається поруч зі своїм обранцем, слід усвідомлювати, що років через десять у нього відчутно поменшає енергії — і на заробляння грошей, і на розваги. Хоч ми і намагаємося продовжити молодість, та в організмі відбуваються необоротні фізіологічні зміни, пов’язані з віком. Мине небагато часу, і ви почнете помічати, що уповільнюється темп мислення вашого чоловіка, він став швидше втомлюватися, частіше хворіти. З’являться проблеми і в сексуальному житті. Ці природні чинники впливатимуть і на ваші інтереси, які дедалі більше розрізнятимуться. Наприклад, вам важко буде домовитися про літній відпочинок: чоловік захоче поїхати в санаторій, а здорова й бадьора дружина забажає провести відпустку на пляжі біля моря. Його привабить можливість більше поспати, її ж — повеселитися у барі або на дискотеці. Можуть виникнути і певні складнощі, пов’язані з дітьми. Інколи проблематичним стає саме питання народження дитини в такому шлюбі, оскільки чоловік вже має дітей в попередніх сім’ях. Та в багатьох випадках це не стає на заваді появі на світ малюка, якого зазвичай чекають надмірні турбота, пестощі та інші атрибути виховання пізньої дитини. Готує життя чадові не завжди приємні сюрпризи. Зокрема, його може здивувати наявність у батька онуків такого самого віку або запитання у дитячому садочку: «Це дідусь за тобою прийшов?». І, звичайно, у таких шлюбах зростає ризик для молодої жінки залишитися самій з дитиною із зрозумілих біологічних причин. З життєвого досвіду знаю, що більшість жінок, які вирішили стати дружинами значно старших за них чоловіків, знають, до чого слід готуватися...

— А чи можуть бути щасливими сімейні союзи з істотною віковою різницею?

— Безперечно, і вірогідність цього досить висока. Незважаючи на виникнення можливих труднощів, про які я сказала, спільне життя подружжя буде позбавлене тих вад, які є у шлюбах, де чоловік та дружина —ровесники. Жінка, яка не знайшла розуміння у чоловіків свого віку, часто знаходить його в особі старшого мудрого друга, який спокійно й розважливо ставиться до багатьох її недоліків. Вони довго й нудно не сперечатимуться через дрібниці. Чоловік впливатиме на свою половину лише житейською мудрістю, авторитетним, вагомим словом. І вона погоджуватиметься, тому що розумітиме: він справді краще на цьому знається. Належним чином вирішуватимуться і матеріальні питання, адже чоловік зрілого віку міцніше стоїть на ногах, ніж молодий хлопець. Менше буде і непорозумінь з батьками. Звичайно, як у будь-якому шлюбі, потрібні кохання і велике терпіння. І у людей з віковою різницею ці якості можуть бути присутні більшою мірою, ніж у молодої пари. Те, що вони не народилися в одному десятиріччі, ще не означає, що партнери не можуть мати духовної єдності. А вашій читачці хочу заперечити: молоду жінку приваблює найчастіше зовсім не матеріальний достаток старшого чоловіка, і розрахунку у шлюбах людей різного віку набагато менше, ніж може видатися.

Розмову вела Тетяна КРОП.