Торік відразу після удару ісламських терористів по Всесвітньому центрові торгівлі в Нью-Йорку Бундестаг ухвалив закон з безпеки, який складається з двох пактів. Документ так жорстко обмежує права і свободи громадян, що демократична Німеччина раніше і уявити не могла б, що таке можливе. Нині опозиційні партії вимагають запровадження ще жорсткіших заходів з безпеки. До цього спонукала надзвичайна подія: поліція випадково розкрила підготовку терористичного акту в Гайдельберзі.

У цьому невеликому місті, що в землі Гессен, розквартировано штаби американських військ, які дислокуються в Європі, сил НАТО в Центральній Європі, а також військово-повітряних частин — країн—учасниць Північноатлантичного альянсу. Тут мешкають 16 тисяч американських вояків з родинами. Вони користуються послугами власних невійськових об'єктів — школи, дитсадка, лікарні, а також супермаркету. Одній з працівниць цього торговельного закладу подруга порадила не виходити на роботу 11 вересня, бо це може бути небезпечно. Жінка не сприйняла пораду за недолугий жарт і заявила в поліцію. Під час обшуку квартири, де її подруга мешкала зі своїм другом-турком, поліцейські знайшли 130 кілограмів вибухівки та вже готові до начинення циліндри бомб. Речник гайдельберзької поліції повідомив, що вибух планувався на 11 вересня у супермаркеті. Підозрюваних терористів затримано, і тепер з'ясовується, чи були це одинаки, чи за підготовкою акту хтось стоїть.
Затриманий 24-річний Осман Б. смертоносну начинку для бомб приніс... з хімічної фабрики, на якій працював. Майстер Османа розповідає, що він був старанним робітником і нічим не вирізнявся серед інших.
Така доступність вчинення терористичного акту, очевидно, і стала останньою краплею, яка переповнила чашу терпіння політиків, зокрема, опозиційних партій — Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів. Лідер блоку Едмунд Штойбер вимагає ухвалення третього пакту з безпеки, ще жорсткішого, ніж два попередні. Особливі заходи застосовуватимуть і до іноземців, і до громадян Німеччини. Мова йде про введення до бази даних їхніх фотографій, зразків голосу, запровадження генних тестів, які зберігатимуться протягом десяти років, несподівані нічні обшуки у квартирах та облави. Перевірка документів на вулиці, якщо людина чимось викликала підозру, стала вже звичною справою. Крім того, буде збільшено кількість причин, на підставі яких біженців, які шукають притулку в Німеччині, можуть вислати з країни. Баварський прем'єр-міністр і кандидат у канцлери Едмунд Штойбер пообіцяв вислати 30 тисяч членів іноземних громадських організацій, якщо їх хоча б запідозрять у діяльності, яка суперечить чинному законодавству. Його позицію оприлюднив представник виборчого штабу кандидата в канцлери, відповідальний за внутрішню політику Гюнтер Бекштайн, який сказав:
— Жодних засобів не буде замало, коли йдеться про безпеку більшості людей. Якщо когось з іноземців запідозрили у причетності до терору, то ми не будемо з'ясовувати міру його вини чи встановлювати, на який відсоток не доведено цю вину. Нехай їдуть додому. Безпека більшості має пріоритет.
У Німеччині, де протягом тривалого часу після другої світової війни неприпустимими були прослуховування телефонних розмов чи доноси, вони можуть стати узаконеними. За цим законом, якщо громадянин бачив чи підозрював щось, але не повідомив про це відповідні органи, його вважатимуть чи не спільником терористів. Цілком серйозно йдеться про зняття відбитків пальців не тільки громадян Німеччини та іноземців, які тут постійно мешкають, а й у всіх, хто в'їжджає і виїжджає з федеративної республіки.
У масовому страхові перед тероризмом потонули голоси активістів організацій із захисту прав і свобод людини, які обмежує або й порушує німецький закон з безпеки, а тим паче — нові пропозиції опозиційних партій. Щоправда, з ними погоджуються не всі політичні партії.
Німеччину охопив страх перед терористами. У день річниці сумної американської трагедії люди не планують поїздок, намагаються уникнути участі у великих зібраннях. Під пильною охороною висотні споруди, а будинки, в яких розміщено американські служби, нагадують фортеці.
 
Франкфурт-на-Майні.