Сьогодні в Нью-Йорку розпочинається 57-ма сесія Генеральної Асамблеї ООН, в якій братиме участь Міністр закордонних справ України Анатолій Зленко. Нинішні дебати будуть присвячені антитерористичній темі — річниці подій 11 вересня і побудові нового світового порядку, до якого вони призвели. Як повідомив на брифінгу в МЗС Анатолій Зленко, в Нью-Йорку обговорюватимуть також тему війни в Іраку. Анатолій Зленко нагадав, що Київ в цьому питанні виходить з того, що удари США по Іраку мають бути санкціоновані Радою Безпеки ООН, Вашингтон має надати беззаперечні докази виробництва Багдадом зброї масового знищення і підтримки світового тероризму. Обов’язковою передумовою застосування сили проти цієї країни має бути вичерпаність мирних, дипломатичних засобів розв’язання конфлікту.
14 вересня з трибуни ООН Анатолій Зленко «озвучить» позицію України як активного учасника антитерористичної коаліції. В рамках форуму він проведе також більш як двадцять двосторонніх зустрічей, на яких обговорюватимуться актуальні для України питання.
Його візит до Нью-Йорка проходитиме на тлі акцій протесту, організованих українською опозицією в Києві і за межами нашої країни — біля дипломатичних представництв України за кордоном. Своє ставлення до цього міністр висловив так: «Ці процеси не визначають поступ нашої країни, але вони засвідчують, що Україна йде демократичним шляхом».
Як повідомив Анатолій Зленко, майбутня зовнішньополітична осінь для Києва обіцяє бути насиченою, зокрема у відносинах з нашими основними партнерами — передовсім з ЄС і НАТО. Втім, особливих сенсацій від участі України в майбутньому саміті НАТО в листопаді в Празі МЗС не очікує. Як не сподівається і на те, що «українське питання» стане пріоритетним на тлі процесів, що відбуваються в Євросоюзі. «Україна ще не досягла низки європейських критеріїв», — зазначив А. Зленко.