Голова Національної спілки журналістів України Ігор Лубченко звернувся з відкритим листом до українського народу. Зокрема, у ньому він цитує лист Ольги Марченко із полтавського села Яблунівка. Його автор пише: «Дуже ціную роботу журналістів, які нікого і нічого не бояться, а доносять слово правди... Я переживаю, коли читаю, що загинув журналіст... Доземний уклін вам за вашу відданість і любов до народу...»
Ігор Лубченко звертає увагу на те, що ця підтримка особливо важлива з огляду на другу річницю «зникнення нашого колеги Георгія Гонгадзе». Його непокоїть той факт, що більш як півтора року Генеральна прокуратура не могла визначитися з проведеними експертизами і з тим, чи потрібно залучати іноземних фахівців. А через кілька тижнів після призначення нового Генерального прокурора уже «встановили істину».
Голова НСЖУ нагадує, що подібними «ударними темпами» знайшли убивцю Ігоря Александрова, а «суд відкинув прокурорські звинувачення». Ігор Лубченко зазначає, що з 18 журналістів, які загинули, у судовому порядку встановлені обставини загибелі лише одного з них — Бориса Дерев’янка.
У відкритому листі наводяться непоодинокі факти тиску місцевої влади на засоби масової інформації. Для чого доволі часто застосовуються різноманітні методи. Зокрема, деякі видання змушені вдаватися до послуг поліграфістів за межами своїх областей.
«...Влада не любить журналістів», — переконаний Ігор Лубченко. І не тільки в Україні, «а й у США, Великій Британії, Франції, Німмечині... Це явище закономірне.»
Голова НСЖУ висловлює переконання: «Доки влада не усвідомить, що... вільні, незалежні засоби масової інформації — одна з підвалин демократії... доти влада не чутиме народ», а народ — владу.
Ігор Лубченко висловив вдячність українському народові за віру в журналістів, за його підтримку.