До розгляду в парламенті проекту Держбюджету-2003 треба прийняти щонайменше шість проектів законів — про прожитковий мінімум, мінімальну зарплату, про оподаткування підприємств, фізичних осіб і акцизи. На цьому наголосив на прес-конференції Перший заступник Голови Верховної Ради України Геннадій Васильєв. Він зазначив, що бюджетний процес у країні вже розпочався, але він буде непростим. До 15 вересня, згідно з чинним законодавством, уряд має представити парламенту проект Держбюджету на наступний рік, а вже потім розпочнеться його розгляд у комітетах і опрацювання народними депутатами. На думку Г. Васильєва, бюджетний процес ускладнюватиме те, що досі не прийнято новий Податковий кодекс, а тому під час розгляду проекту Держбюджету знову виникатимуть питання про пільги і принципи оподаткування. Загалом упродовж другої сесії парламенту доведеться розглянути майже 100 законопроектів, визначених Президентом і урядом як невідкладні. Але щоб упоратися з цим нелегким завданням, відзначив Г. Васильєв, серед цього масиву документів також треба визначити пріоритети. Насамперед ними мають стати закони, що сприятимуть поповненню доходної частини бюджету. Г. Васильєв закликав парламентаріїв уже цього тижня прийняти в другому читанні закони про оподаткування фізичних осіб, підприємств і акцизні збори.
Коментуючи акції протесту опозиції, заплановані з 16 вересня, Перший заступник глави парламенту висловив міркування, що «паралізувати Верховну Раду не вдасться». «Політикою займатимемося, але це не повинно бути головним, — сказав Г. Васильєв. — Хотілося б, щоб ВР працювала, як і належить вищому законодавчому органу».
Щодо формування парламентської більшості,
Г. Васильєв зізнався, що списків такої більшості він ще не бачив. І сам жодних заяв про входження до більшості ще не писав. На його погляд, перед формуванням парламентської більшості спочатку треба визначитися, навколо чого об’єднуватися і з якими завданнями.