Недавно блукав територією, на якій щонайменше десять тисяч років тому жили первісні люди. Вони збирали їстівні рослини, полювали на оленів і бізонів. Найрозумніші та найобдарованіші із далеких предків нанесли примітивними знаряддями наскельні зображення (петрогліфи), що збереглися донині. Зоряні символи розгадали ще розумніші нащадки наприкінці XІX століття.

Вони констатували, що первісні, судячи з петрогліфів, займалися землеробством, рибальством, а пізніше скотарством. У пам’ять про ту епоху царська, а потім радянська влади зберегли територію в первозданному (після археологічних розкопок 1890 року) вигляді.

Усі ці десятиріччя до унікальної пам’ятки природи та історії під назвою Кам’яна Могила не заростає туристська стежка. Ще в 1954-му це місце оголошено державним історико-археологічним заповідником. На його площах відкрито чудовий музей, співробітники якого буквально пилинки здувають з експонатів, турбуючись про збереження їх для нащадків. Кам’яна Могила відома всьому цивілізованому світу, в якому не так і багато таких природних шедеврів.

Але, боюся, пам’ятка ця, з’явившись із пітьми віків, може й у пітьму поринути.

Як з’ясувалося під час відвідання Могили, на території заповідника кілька років немає символу цивілізації — електрики. Враз тут зник зі стовпів провід, а потім трансформатор. Працівники музею холодної пори року обігрівають себе і безцінні експонати своїм ентузіазмом, любов’ю до історії та терпінням.

Допоки?

Адже вони не просто хранителі старовини — вони живий місток між минулим і майбутнім. У бюджеті Мелітополя не можуть знайти коштів на кількасот метрів проводу і трансформатор. Велике місто не в змозі освітити й обігріти реліквію, що дісталася у спадок і збережену кількома поколіннями.

Але, може, знайдуться в ньому кошти на скалку (гасові лампи, каганці) та ведмежу шкуру (бодай одну на двох)? Керівництво адміністрації Мелітопольского району, на землях якого розташований заповідник, не проти взяти Кам’яну Могилу на баланс району. Місто відмовляє. Що його стримує? Чи не мізерна виручка, отримувана за проведення екскурсій?

Мелітопольський район

Запорізької області.