Більше десятиріччя, відколи хасиди з усього світу приїздять восени на молитву до Умані, не розв’язується гордіїв вузол їх перебування в Україні.
Нинішнього Рош-ха-Шана, Нового року, на могилу цадика Нахмана прибудуть майже 10—12 тисяч представників хасидизму, ортодоксальної релігійної течії іудаїзму. Всі вони, як і в минулі роки паломництва, перебуватимуть в Умані «дикими» туристами. Адже туристичні фірми, переважно ізраїльські, продають хасидам «путівки» в Україну, не вступивши у жодний переговорний контакт із стороною, яка приймає. Тобто навіть не запитують господарів, чи згодні вони їх приймати. Тому в Умані неможливо визначити кількість прибулих «гостей», їх розселення, точний і поіменний адресний облік. Тим більше гарантувати безпеку уманчанам і самим прочанам.
Щороку з Києва, з Черкас «відривають» з охорони правопорядку цих міст тисячі міліціонерів і направляють їх на приборкання уманської хасидської стихії. Варто зазначити, що на побутовому рівні проблема вже набула певного загострення. Аби уникнути набагато серйозніших наслідків, вже тепер треба навести лад у «хасидському питанні».