У  сесійному залі Верховної Ради України відбулася презентація нової системи інформаційного забезпечення «Рада-3».

На імпровізованому засіданні, яке вів Голова Верховної Ради України Володимир Литвин, журналісти могли не лише отримати відповіді на запитання про роботу парламенту, а й ознайомитися з новою системою. Її, як і попередню, розробили фахівці Інституту проблем математичних машин і систем Національної академії наук України. За словами його директора Анатолія Морозова, необхідність заміни системи, яка використовувалася 12 років, виникла два роки тому. Варто додати, що деякі елементи старого комплексу вже давно не випускають.

Під час створення «Ради-3» було використано сучасні інформаційні технології. І нині на великих екранах, встановлених у залі, демонструватиметься не лише текстова, а й відеоінформація. Зокрема, можна побачити фотокартки депутатів, які беруть участь в обговоренні законопроектів чи виступають із заявами. У подальшому планується встановити телекамери, що автоматично наводитимуться на народного обранця, який виступає з місця. Окрім цього на екранах показуватимуть різноманітні діаграми, таблиці тощо. Робоче місце депутата обладнане міні-монітором, на якому можна побачити інформацію про порядок денний, черговість виступів, результати поіменного голосування тощо.

А нова картка для голосування дозволяє уникнути неправильного зчитування її коду. Тобто не буде технічних збоїв, які можуть якимось чином вплинути на результати голосування. До слова, завдяки їй можна буде проголосувати з будь-якого місця в сесійній залі.

«Рада-3» не має доступу до Інтернету, що захистить її від несанкціонованого втручання. Хоча у разі потреби впроваджена цифрова передача звуків дозволить проводити аудіотрансляцію засідань через глобальну мережу в реальному часі.

Встановили систему за півтора місяця. За кордоном на це витрачають приблизно півроку.

У Верховній Раді крім того встановлено сучасні таксофони та два Інтернет-кіоски. А ще — підключили телефони до нової цифрової станції, що дасть змогу поліпшити якість зв’язку.

На думку народного депутата, першого заступника голови Комітету Верховної Ради з питань будівництва, транспорту та зв’язку Станіслава Довгого, нова система «Рада-3», на відміну від старої, дуже зручна і відповідає всім сучасним вимогам. І дозволить народним обранцям продуктивніше працювати. А ще вона свідчить про величезний потенціал українських науковців та підприємств.