Всеукраїнська акція громадянського протесту «Повстань, Україно!» розпочнеться 16 вересня о 15-й годині в усіх областях країни. Про це заявили лідери БЮТ Юлія Тимошенко, СПУ Олександр Мороз та КПУ Петро Симоненко.
У зверненні опозиційних лідерів, яке вчора на прес-конференції оприлюднила Юлія Тимошенко, йдеться про те, що КПУ, СПУ та БЮТ відпрацювали разом усі необхідні документи і готові до «дуже серйозних кроків щодо зміни політичних пропорцій у суспільному житті України».
П. Симоненко оприлюднив політичну угоду між БЮТ, СПУ, КПУ, яку лідери уклали 21 липня цього року. В ній, зокрема, зазначається, що політичні сили беруть на себе зобов’язання не вести сепаратних переговорів з владою, зобов’язуються захищати партнерів від політичних переслідувань чи репресій з боку режиму.
Лідери наголосили, що угода відкрита для всіх політичних сил, які поділяють проголошені наміри.
Проте чіткої відповіді на запитання: що ж робитиме опозиція 17 вересня, після, як заявили самі опозиціонери, «не одноденної акції», журналісти так і не почули. Натомість лідер БЮТ зауважила, що успіх акції залежатиме від активності громадян. Утім, за оприлюдненими даними, лише 10 відсотків з них погоджуються брати участь в акціях протесту.
На зустрічі, щоправда, був відсутній лідер блоку «Наша Україна» Віктор Ющенко. Але координатор блоку Роман Безсмертний підтвердив, що «Наша Україна» не може залишатися поза акцією... Втім, остаточна позиція блоку Ющенка, за словами Романа Безсмертного, залежить від реакції влади на звернення «Нашої України» до Президента стосовно «проблем формування більшості, усунення адміністративного тиску на політичну систему, цивілізованого формування уряду і проведення конституційної реформи в цивілізованих демократичних рамках з широким демократичним обговоренням».