Я — одинока мати, сама виховую семирічну дитину. Мене дуже цікавить Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» № 49 від 04.07.2002 р. Прокоментуйте, будь ласка, «Розділ V-A. Допомога на дітей одиноким матеріям».
Валентина КАЛІНІЧЕНКО.
Київ.
Право на допомогу на дітей одиноким матерям мають одинокі матері та одинокі усиновителі (які не перебувають у шлюбі), якщо у свідоцтві про народження дитини відсутній запис про батька дитини або запис про батька проведено в установленому порядку за вказівкою матері, вдови та вдівці з дітьми, які не одержують на них пенсію в разі втрати годувальника або соціальну пенсію.
Якщо одинока мати (вдова, вдівець) уклала шлюб, то за нею зберігається право на отримання допомоги на дітей, які народилися до шлюбу, за умови, якщо ці діти не були усиновлені чоловіком (дружиною).
Жінка, яка має дітей від особи, з якою вона не перебувала і не перебуває в зареєстрованому шлюбі, але з якою вона веде спільне господарство, разом проживає і виховує дітей, права на одержання допомоги, встановленої на дітей одиноким матерям, не має.
Допомога на дітей одиноким матерям призначається незалежно від одержання на дітей інших видів допомоги, передбачених названим законом, та доходів, одержуваних заявником.
Заява про призначення допомоги одиноким матерям подається у відділ соціального захисту населення за місцем проживання заявника.
До заяви додаються такі документи: копія свідоцтва про народження дитини; довідка органів РАГСу про підстави внесення до книги записів про народження відомостей про батька дитини; довідка про проживання дитини з заявником, видана за місцем проживання сім’ї. Одинокі усиновителі, опікуни чи піклувальники додають копію рішення про усиновлення або встановлення опіки чи піклування.
Документи, необхідні для призначення державної допомоги мають бути розглянуті органом, що призначає та здійснює виплату державної допомоги, упродовж 10 днів з дня звернення. Протягом 5 днів після прийняття відповідного рішення заявникові видається чи надсилається письмове повідомлення про призначення допомоги чи про відмову в її наданні із зазначенням причини відмови та порядку оскарження цього рішення.
Допомога на дітей одиноким матерям надається у розмірі 10 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку (для дітей віком до 6 років прожитковий мінімум становить 307 гривень, а для дітей віком від 6 до 18 років — 384 гривні).
Слід зазначити, що такі зміни до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» набирають чинності з 1 січня 2003 року.