Якщо хтось може собі дозволити відпочити тиждень-другий у Туреччині чи Єгипті, то не зможе відмовитися від відвідин клубу чи бару, де професійні танцівниці виконують танець живота.

Наприклад, у Туреччині така «екскурсія» має назву «Турецька ніч». Але не подумайте про щось таке. Усе пристойно і мирно. Родини з дітлахами спостерігають за яскравим театральним шоу, і «живіт» подається лише на десерт, який настає не пізніше 10—11-ї години вечора.

Наші українські чоловіки стоїчно витримують шоу, роблячи короткі зауваження на адресу танцівниці. Мовляв, молода ще. Або — недостатньо сексуальна. А потім зацікавлено поглядають на власних дружин, нібито приміряючись, «могьот чи не могьот». Найжвавіші з них погляди своїх благовірних сприймають буквально і, не встаючи з-за столика, починають рухати набитими ситною вечерею черевцями.

Я з цікавістю спостерігала, що далекі від спокійного сприйняття еротичного танцю не лише наші туристи. Німецькі добропорядні чоловіки, забувши про своїх фрау, які потерпають від зайвої ваги, просто стрімголов мчать до танцівниці і спритними жестами засовують їй гроші за бретельки бюстгальтера чи край трусиків. Наші також рвонули б, але «наші фрау», по-перше, не дозволяють кидати гроші на вітер, тобто на танець, а по-друге, самі не проти заробити у такий спосіб... Разом зі мною за тим, що відбувається, спостерігав, посміхаючися, місцевий гід. У кульмінаційний момент, коли чоловіки вже готові кинути себе до ніг східної діви, що чудово звивається, він неголосно промовив: «А я його знаю». За столом усі погляди звернулися до турка, який продовжив: «Це мій сусіда. Він — транссексуал. І взагалі, маю вам сказати, що найкращі виконавці танцю живота — чоловіки...».

А от в Єгипті зовсім інша історія. Єгипетський парламент обурений: через іноземних танцівниць, які працюють у нічних клубах, втратили роботу їх місцеві колеги, котрі виконують танець живота.

Як повідомила газета «Аль-Шарк-Авсат», законодавчий орган Єгипту збирається грунтовно підійти до цієї проблеми, доручивши розгляд Комітету з культури.

За даними газети, нині в Єгипті зареєстровано 152 іноземні і 482 місцеві танцівниці. Проте реальна кількість жінок, які професійно крутять стегнами в Єгипті, сягає 11000. «Росіянки та українки просто дешевші і, крім того, чимало чоловіків віддають перевагу білявкам», — пояснює один єгиптянин, який замовив на своє весілля одну з українських танцівниць. Чимало єгиптян у захваті від техніки іноземок, але кажуть, що їм бракує тієї задушевності, котра є лише в арабських жінок.