Споруди-руйнівники?
Будівлям двох київських театрів вочевидь не пощастило. З сусідами. Театру опери та балету закрив небо й увесь білий світ багатоповерховий житловий будинок навпроти. Зменшує приміщення театру оперети, тисне і немовби применшує його теж житловий 16-поверховий будинок. Але цей — збоку. А навпроти театру, до речі сказати, є ще одна громіздка за формою, якщо не сказати незграбна і химерна, споруда. Щоправда, це приміщення невисоке, дихати опереті дозволяє. Та воно геть не гармоніює з тутешніми старовинними аріхтектурно гарними спорудами. Бо особливо верхня частина його нагадує скоріше приміщення хімічного комбінату чи щось подібне. Не поліпшує в цілому цікаву картину цієї частини вулиці Великої Васильківської і неподалік посаджена дев’ятиповерхівка.
Отже, висотні будинки з’являються в столиці то там, то там. І їх буде ще більше. Замовлень багато. Міська влада прийняла рішення про перехід до будівництва 23-поверхових житлових будинків замість 16-поверхових. І розміщуватимуть їх там, де є вільне місце на вже в цілому забудовній території. Спорудження житла на багатогектарних намивних площах завершується. Їх більше немає у нинішніх межах міста. Тож влада змушена піти на підвищення поверховості.
Утім, вільних місць, таких, де можна знести старі, занедбані споруди і звести на їхньому місці сучасні багатоповерхівки, в місті достатньо. Інша справа, як вписуватимуться ті наші «хмарочоси» в історичну забудову. Головне, щоб вони не псували й не руйнували архітектурно довершених ансамблів старовинних забудов. За кордоном, скажімо, в Парижі, це сувора вимога міської влади до архітекторів.
А названі будинки в Києві, що тиснуть на театри, не поодинокі. Споруджувалися вони ще за тих часів, коли партійні ватажки краще за всіх тямили в усьому і в архітектурі зокрема. А нині? Нині в усьому «кумекають» більше ті, в кого товстіші гаманці-сумки. І хто «замовляє» музику — будинки. А бажаючих спорудити «висотки» в центральній частині дедалі більшає. Однак далеко не всі розщедруються на гарні, але дорожчі проекти. Щоб вони не «душили» не лише пам’ятки архітектури, а й просто довершені давні споруди.
Може, ще не всі наші архітектори сповна розкрились, відірвались від минулих стандартів? Але в нас є кому малювати модерні будинки з красивими фасадами. Тому підтвердження, погодьмося, — окремі справді вишукані заміські будинки. І в Головкиївархітектурі є вже проекти оригінальних за формою житлових будинків. Та постає запитання: а чи під силу такі споруди нашим будівельникам, які звикли штампувати переважно панельні дев’ятиповерхівки?
Стрибок у ХХІ століття
Того дня я ще раз переконався у правильності вислову: «Краще один раз побачити, ніж сто разів почути». І саме тому в мене особисто склалося враження: справді, будівництво у Києві вступило в нове століття. Це коли порівняти, приміром, дев’ятиповерхові будинки, споруджені навіть ще 5—10 років тому, і двадцятитрьохповерхові, що зводять поруч. Як кажуть, небо і земля. Але різняться вони не лише висотою, а й архітектурою, оздобленням, плануванням кімнат тощо.
Неподалік метро «Лівобережна» багато років «гуляв» пісчаний пустир. Тут мав бути другий адміністративний центр столиці. Із задуму залишилося недобудоване і неначе забуте Богом і людьми масивне приміщення Головпостачу. Стоїть воно вже чимало років із простягнутими руками... Кличе, шукає вірного і надійного господаря. А ось два 23-поверхові житлові будинки, які зводяться тут, вражають своєю величчю і красою. Вони надто відрізняються від сусідів, що стоять поруч. Сучасні споруди немов відмежовують минуле й нинішнє століття. В архітектурі, в практиці будівництва. Веду мову про житлові будинки, зведені головним забудовником столиці — колишнім Головкиївміскбудом, а нині холдинговою компанією «Київміськбуд». 
Президент холдингової компанії «Київміськбуд» Володимир Поляченко повідомив: споруджує ці будинки третій трест. А очолює його Олександр Слабковський. Уже безмінно 40 років.
У тому, що наші люди, зокрема будівельники, здатні перебудуватися, вміють працювати по-сучасному, переконувався не раз, знайомлячись з досвідом роботи цієї компанії. Досі вона успішно долала виробничі висоти. Достатньо назвати лише кілька з їх «щаблів», щоб переконатися в цьому.
За 47 років цією могутньою організацією споруджено майже 38 млн. квадратних метрів житла. В інших показниках — це понад 5,5 тисячі будинків на майже 579 тисяч квартир. Ще вимір — побудовано місто, котре у 8 разів перевищує житловий фонд довоєнного Києва.
Особливо показовим для флагмана столичних будівельників є минулий рік. Темпи зростання виробництва становили 123,7 відсотка до попереднього року. Введені більш ніж 640 тис. кв. метрів житла становлять 30 відсотків від загального уведення житлової площі в нашій країні. Переконливо чи ні? Мабуть, надто переконливо. До того ж компанія будує житло і за межами Києва. 
Хоч і не хочеться обтяжувати читачів цифрами, все ж варто додати: житло — ще не вся виробнича програма Київміськбуду. В столиці на її рахунку ще майже 1000 шкіл та дошкільних закладів, 200 поліклінік і лікарень, тисячі інших різних споруд.
Серед висот, які вона успішно долає, — зростання обсягів і темпів виробництва, продуктивності праці, створення додаткових робочих місць, збільшення заробітної плати працюючих. А їх, до речі, тут більше 40 тисяч.
Нові висоти складніші
Наведені вище цифри-показники полюбляли в нас наводити раніше. Нині — це справа виживання кожного трудового колективу. Не зумієш працювати ефективно, прибутково — загинеш. А крім того, сьогодні важливіше, скільки та як умієш будувати.
...Дізнавшись, що поруч збираються будувати ще один житловий будинок, мешканці сусідніх збурилися: не дозволимо! Мовляв, виріжуть дерева, зіпсують ландшафт. Будівельники вмовляли, переконували у протилежному, проте зауваження «взяли на карандаш». Тож зрізали мінімальну кількість дерев, а дитячий майданчик облаштували серед великих сосен. Будинок гарно вписався в лісовий острівець. Він наче завжди тут стояв. А там, де будівельники змушені були зрізати дерева, посадили нові. І не малесенькі, а вже чималі. І — серед літа.
Зробили це за допомогою унікальної машини. За лічені хвилини вона спершу викопує яму, виймає із землі кількарічне дерево і пересаджує його. На каштані й листячко не тріпонулося. Так м’яко і ніжно працює цей механізм. Він збірний: трактор — наш вітчизняний, харківський, а копально-пересаджувальна частина — німецька.
Серед інших технічних новинок у компанії застосовують автобетононасос (він здатен подати за годину 140 кубометрів бетону на висоту 36 метрів, тобто десятого-одинадцятого поверхів). А ще — потужні десятикубові автоміксери (нинішні масові — шестикубові), металеву багаторазового використання опалубку, яка легко монтується і демонтується, установку для виготовлення тротуарних плиток різної конфігурації.
Ці механізми допоможуть київміськбудівцям працювати ще ефективніше і якісніше. Звичайно, всі пристрої іноземного виробництва. І хоч важко подолати відчуття невдоволення (мовляв, чому ми самі раніше не налагодили їх виробництво?), все ж добре, що вони з’являються на наших будмайданчиках. Хай не лише допомагають, а й ворушать інженерну думку.
Якість, мов коханка
Чому декотрі чоловіки «заскакують» до коханок і навпаки, відомо всім, хто «досліджував» це явище. З тієї ж причини нинішній замовник обирає ту чи іншу будівельну організацію. Обирає кращу не за словами-обіцянками — за вміння швидко і якісно працювати. Мабуть, якби навіть не було тендеру, по-нашому конкурсу, напевно американський інвестор все одно обрав би «Київміськбуд». Для реконструкції і добудови площ торговельного комплексу колишнього універмагу «Україна» в Києві. Але ця компанія виборола право виконати складний за технологією і великий  обсяг робіт. 
До слова, від будівлі, яку мало хто в нас не знає, залишився лише каркас. Усе переробляється за світовими мірками. Водночас добудовується ще 10 тисяч кв. метрів торговельних площ та кількаповерховий паркінг на 400 легкових автомобілів. А спорудити тут похилі залізобетонні підлоги-стелі вдасться саме завдяки згадуваному автобетононасосу.
Те, що робити все треба високоякісно, — зрозуміло. Американці знають, якими мають бути вся споруда і окремі її елементи. Погано зробленого вони не приймуть. А ось як укластися в термін — то вже справа наших будівельників. Адже за кожен день прострочки доведеться сплачувати пеню в сумі 6,5 тисячі доларів. 
Отже, працювати треба не тільки добре, а й швидко. Щоб не залишитися без штанів... Київміськбудівці не допустять цього. Не дозволить професійна гордість і честь мундира. Крім того, їм стане у пригоді досвід спорудження сучасного унікального і складного приміщення Південного залізничого вокзалу в Києві, будівництва на замовлення австрійського концерну «BІLLA» двох супермаркетів європейського рівня у столиці, двох — у Дніпропетровську і одного — в Запоріжжі.
І все ж — житло.За кошти приватних інвесторів
Та все ж спорудження житлових будинків — головні любов і призначення «Київміськбуду». І в цьому будівельники успішно ламають певні усталеності.
Приміром, досі вважалося, що панельні будинки практично не можливо поліпшити. Орієнтуючись на кращий світовий досвід, тут уже кілька років вдосконалюють впровадження монолітно-каркасної схеми домобудування. Вона дозволяє як завгодно урізноманітнювати архітектурно-планувальні рішення квартир і будинків у цілому. Дедалі ширше застосування спеціальних утеплювачів у панельних будинках наближає їх до цегляних. Встановлення лічильників тепла — не майбутнє, а сьогоднішня реальність київміськбудівців. І щотижневі спеціальні наради з якості за скаргами громадян — ще одна їхня реалія. Як і неухильне зменшення нарікань.
Та все ж досвідом з досвідів «Київміськбуду» є започаткована ним схема спорудження житла за кошти приватних інвесторів — майбутніх власників квартир. Тільки минулого року компанія залучила і спрямувала в будівництво понад 521 млн. гривень. А в цілому — вже понад 1,6 млрд. гривень. За обсягом нині це найбільша в державі внутрішня інвестиція. У першому півріччі н. р. уведена в експлуатацію 20-тисячна квартира, збудована за кошти населення.
Досвід «Київміськбуду» і його фінансового партнера банку «Аркада» — приклад того, як треба працювати за нових економічних умов. Заслуговує уваги всіх будівельних організацій держави експеримент, який проводиться на базі холдингової компанії «Київміськбуд» із впровадження системи іпотечного кредитування житлового будівництва згідно з відповідним законом України.
Ось цифри-докази його доцільності. Більш як на 100 млн. гривень видано кредитів населенню на житлове будівництво під заставу новозбудованого житла. Запроваджена форма придбання житла в кредит на термін до 30 років, на думку багатьох, дуже зручна. Особливо для молодих сімей. Платити частки і одразу жити у своїй квартирі, а не по кутках, збираючи гроші і сподіваючись колись купити квартиру, — це чудова переміна в нашій традиційній житловій практиці.
Реформаторські ініціативи, пошуки нових, сучасних шляхів спорудження доброякісного житла — трудова візитка «Київміськбуду», цього потужного і надійного інвестиційно-будівельного комплексу. Який спроможний і на тісних майданчиках зводити будинки-красені, що прикрашатимуть столицю, за які будуть вдячні нащадки. Тільки б наші зодчі, Головкиївархітектура і містобудівна рада були на висоті. Щоб вони визначали, де, якому і якого зросту будинку краще стояти. І щоб киян їхній вибір влаштовував.