У Криму триває комплексна оперативно-профілактична обробка території, під час якої виявлено понад 60 злочинів. «Зачистку» здійснюють співробітники ГУ МВС України в автономії і додатково залучені сили міліції з інших регіонів держави, зокрема 90 оперативників із Києва та бійців підрозділу «Беркут».
Нещодавно підрозділ спеціальних моторизованих частин міліції поповнили новобранці — воїни військової частини 3009, які пройшли необхідну підготовку і здобули навички охорони громадського порядку. Воїни-правоохоронці несуть службу за посиленим варіантом: щодня у дві зміни понад тисячу солдатів і офіцерів внутрішніх військ залучено і в спільних зі співробітниками міліції, і в самостійних заходах профілактики правопорушень та посягань на злочини.
Чергова обробка півострова не пов’язана із загостренням оперативної обстановки, яка за останні півроку тут значно поспокійнішала: збільшилося розкриття злочинів, на чверть скоротилася їх кількість у громадських місцях. Отже, безпеку відпочивальників гарантовано в усіх куточках курорту. Посилено увагу в Ялті, Алушті, Бахчисараї і в селі Попівка Сакського району, де в розпалі міжнародний молодіжний фестиваль «неформалів» «Казантип», проти проведення якого, до речі, категорично виступає начальник ГУ МВС України в Криму Микола Паламарчук.
Характерно, що правоохоронці десятками одиниць вилучають у населення і приїжджих зброю і боєприпаси. За всіма фактами порушено кримінальні справи, власників зброї взято під варту. Крім того, триває безстрокова боротьба проти наркоманії. Лише останнім часом вилучено майже 240 кілограмів нарковмісних речовин, 16 кг дурманного зілля, виявлено 35 фактів його збуту, а також 6 порушень продажу медпрепаратів у аптеках і лікувальних закладах.
Порушено в Криму й 13 кримінальних справ, пов’язаних з торгівлею людьми. Зокрема, на околиці Сімферополя міліція викрила стриптиз-клуб, який надавав послуги через Інтернет.
Вертольотом в Ялту
Регулярні пасажирські вертолітні рейси маршрутом Сімферополь—Ялта почали здійснювати авіакомпанія АРП-410 і кримське державне підприємство «Універсал—Авіа».
Його керівник Олександр Ковтун каже, що 25-хвилинні польоти раз на день виконуються на Мі-8, який вміщає 20 пасажирів.
Цей авіарейс — один зі складових експерименту збільшення авіаперевезень в Україні — допомагає пасажирам, що прямують з сімферопольського аеропорту в Ялту, спростити процедуру перетину кордону.
— Регулярність рейсів на висоті пташиного польоту залежатиме від їх попиту, — каже командир екіпажу експериментального маршруту, заступник командира авіаційного загону «Універсал—Авіа» Олександр Гетьман.
Він вважає Крим найкрасивішим місцем у світі, тож переконаний: після так званого «економічного обльоту» попит на «чарівливі рейси вертольотом» дасть можливість невдовзі відкрити їх до Алушти, Євпаторії, Судака, Севастополя і Феодосії.
Робочий круїз
Корабели феодосійської суднобудівної компанії «Море» відправили в рейс навколо Європи друге з трьох замовлених великим голландським тур-оператором швидкісних пасажирських суден на підводних крилах «Восход 2М FFF». У Амстердамі, на маршрутах Північного каналу вже місяць працює первісток нової серії кримських суден.
Керовані екіпажем з двох моряків, вони беруть на борт до 80 пасажирів, мають найсучасніше навігаційне устаткування, можуть розвивати швидкість до 65 кілометрів на годину навіть у вузьких каналах, відповідають усім європейським стандартам.
Це успішно довели також три «Восхода-2», виготовлені феодосійцями для голландців раніше. Нині спеціалісти компанії «Море» працюють над проектами нових суден, адже до перспективного співробітництва інтерес виявлено обопільний.
Добірку матеріалів підготував Віктор ХОМЕНКО.