Пам’ятаєте цю фразу з рекламного ролика ліків? Так і хочеться бігти до аптеки і принести своєму татові еліксир від нервів, печії або простатиту. Ну якщо цьому теле-татові все допомагає, то чим мій гірший?

На всі ці «солпадеїни», «новопасіти» та інші радощі життя, що їх нам намагаються «усучити» з екранів телевізорів, клює багато хто, не звертаючи уваги на тихе нагадування рекламодавців про те, що перш ніж бігти до аптеки, непогано було б проконсультуватися з лікарем.

Дивовижна річ: коли наше чудове джерело інформації дає збої (зникає звук, колір або йдуть смуги), ми неодмінно викликаємо телевізійного майстра. Але коли розладнюється власний організм, нам жоден «майстер» не потрібний. Лікуємося самі. Приміром, одна моя знайома всі недуги лікує антибіотиками: болить горло —ампіцилін, кашель — ампіцилін, грип — ампіцилін, жіночі проблеми — ампіцилін. Коли її чоловік поранив вилками ногу, то натомість щоб, як порадив знайомий лікар по телефону — звернутися до травмопункту і зробити йому протиправцевий укол, практична пані з вищою інженерною освітою дала йому випити відразу кілька таблеток... Так, ампіциліну. З таким же ефектом можна було б напоїти його зеленкою. Втім, якби хтось компетентний з її точки зору порадив би їй це, то довелося б бідолашному ковтати й зеленку. А хто для таких людей компетентніший? Лікар? Ні, певніше сусідка, в якої чоловік два роки тому прибив палець молотком. Ось той метод лікування дуже може підійти і для пораненого вилками.

І тільки коли в людини зникне і «звук», і «зображення», родичі тремтячою рукою все-таки викликають «швидку». «Швидка» приїжджає і розводить руками: мовляв, де ви раніше були.

А раніше 9 із 10 наших співгромадян лікувалися самі. Навіщо іти до лікаря, коли голова болить? Випиваєш анальгін, а не допомагає — спазмалгон, не допомагає — но-шпу, не допомагає... нічого. Збільшуємо дозу всіх раніше випитих таблеток удвічі: трохи нудить, зате голова вже перестала боліти. Потім знайомі та друзі розводять руками і охають: який молодий і інсульт! Звідки?!

В Україні, Росії, Болгарії і Румунії найвищий в Європі рівень смертності населення від серцево-судинних захворювань. У США, Японії та деяких країнах Західної Європи цей показник найнижчий. Свій висновок група швейцарських учених зробила на основі аналізу даних Всесвітньої організації охорони здоров’я. Причина, через що ми попереду всієї Європи, — не лікували і «самотужки» лікували гіпертонію, хвороби серця, нирок тощо.

Вчені вважають, що знизити ризик виникнення таких захворювань можна завдяки вживанню рослинної їжі, здоровому способу життя та... поліпшенню медичного обслуговування. Останнє від нас, скажемо, не зовсім залежить. Утім, якщо піднатужити тих самих порадників, які знають, коли зеленку, а коли марганцівку треба випити, щоб біль у спині тимчасово відступив, то завжди можна знайти з десяти бодай одного хорошого і добросовісного лікаря, котрий пам’ятає не тільки ім’я Гіппократа.

Правильно кажуть, що сьогодні хабарів не бере тільки той, кому їх не дають. А серед самих ескулапів побутує жартівливий вислів: даром лікуватися — лікуватися дарма. Але якщо ви ризикуєте власним здоров’ям чи здоров’ям своєї дитини, потрібно не тільки мати що дати «на лапу», а ще й точно знати, кому дати.

Провести «маркетинг» нескладно. В будь-якій поліклініці чи клініці ви знайдете братів і сестер по нещастю. Знайдіть час вислухати кілька сповідей. Скористайтеся їхнім гірким досвідом і постарайтеся не повторити помилок. Але якщо ви все-таки натрапили на безграмотного лікаря, не ставте жирний хрест на всіх представниках цієї професії.

Втім, я трохи перебільшую стан справ. Звісно, вітчизняна медицина нині переживає не кращі часи. Але медичну допомогу має надавати фахівець. Не займайтеся самолікуванням і не пускайте хворобу на самоплив, адже потім все одно її доведеться лікувати. Тільки коштуватиме все це в десятки разів дорожче.