У першому півріччі 2002 року вживання медичних препаратів у Норвегії зросло на 11 відсотків. За цей період нащадки вікінгів використали один мільярд таблеток або інших типів медикаментів.

У Норвегії з населенням 4,5 млн. осіб цифри ці привернули до себе велику увагу. Як показало дослідження, найбільше норвежці не шкодують грошей на препарати, що знижують вміст холестерину, високий тиск, від астми та алергії.

Лікар Бернт Рогнлієн зазначив, що норвезькі лікарі «без проблем» штампують рецепти. Він вважає, що норвезька медицина дуже зав’язана на вживанні всіляких лікарських препаратів, не приділяючи належної уваги іншим методам лікування хвороб.

Такі методи в країні, звичайно, є. Поширена, наприклад, мережа магазинів «Природа», в яких пропонують натуральні продукти та ліки. Але ціни на них ще вищі.

Натуропати пропонують свою формулу «чотирьох» — не менше чотирьох фруктів треба з’їсти за день для підтримання форми. Інші рекомендують спортивні заняття, прогулянки в лісі, в горах. Але чомусь нація «товстішає» — статистика свідчить, що за останні 15—20 років чоловіки й жінки в Норвегії істотно додали у вазі.

Крім того, в Осло особливо помітна пристрасть молоді до куріння. Дівчата в цьому процесі значно випереджають юнаків. Складається враження, що коли дівчина не палить і не п’є пива, то їй нема чого робити в кафе. Бокал пива за 10 доларів і пачка «Марлборо» також за 10 доларів на столі — це висхідний аксесуар для початку розмови двох подруг у центрі Осло.